1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S7228

Activiteiten bij de poort

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
De Haagpoort door Isaac van Haastert
Zoals tegenwoordig de snelwegen en provinciale wegen de reizigers de stad inleiden, zo kwamen ze vroeger de stad binnen via de stadspoorten. Delft had er maar liefst acht, te weten de Koepoort, de Oostpoort, de Rotterdamsepoort, de Schiedamsepoort, de Waterslootsepoort, de Schoolpoort, de Wateringsepoort en de Haagpoort. Veelal had een poort meer dan één naam, zo werd de Rotterdamsepoort ook wel Sint-Jacobspoort genoemd en werd de Haagpoort ook wel Noordpoort genoemd.

De vermoeide reiziger had door het reizen vaak het een of ander te repareren of te vervangen: kapotte schoenen, een verloren hoefijzer, kapot wagenwiel, enz. Of hij verlangde gewoon naar een stevige maaltijd, een goed glas bier en een warm bed. Hierdoor concentreerden zich allerlei op de reiziger gerichte activiteiten rond de stadspoorten.
Als voorbeeld noemen we het Noordeinde, dat in de nabijheid van maar liefst twee stadspoorten lag: de Wateringsepoort en de Haagpoort. Wanneer we in de archieven duiken vinden we aan het Noordeinde dan ook tal van ambachten en andere activiteiten waarmee de reiziger zijn voordeel kon doen. Zo was daar bijvoorbeeld Gerrit Huybers, die net als Johanna Libo logementhouder was. Terwijl ook herbergier Jan Leendertszn van Sprenckhuijsen er een goed belegde boterham trachtte te verdienen, evenals Hillebrand Jacobsz, de waard. Met een kapotte wagen kon je bij Pieter de Graaf terecht die aan de oostzijde van het Noordeinde woonde. Wagenmakersknecht Willem Tieman woonde juist weer aan de westkant. Was je paard een hoef kwijt, geen probleem; hoefsmid Jan van Meeuwen of zijn collega Harmen Willemsz van der Bloem hielpen je graag.
De reizigers brachten niet alleen klandizie de stad binnen, ook minder prettige zaken kwamen de poorten door. Zo verloor hoefsmid Harmen van der Bloem in 1635 zijn hele gezin aan de pest. Aan het Noordeinde was ook Barthout Jansz Post woonachtig. Hij was de vader van de Delftse kunstschilder Utrant Barthoutsz Post. Barthout was bakker van beroep maar verdiende wat bij als opziener bij de Haagpoort alwaar hij toezicht hield op Leidse en Haarlemse wagens, maar ook op de wagenaars (voermannen of koetsiers) tussen Delft en Den Haag.

Bronnen: Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING, Historisch GIS, Eerste Consentboek.

uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies