geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Aertwercker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Pottenbakker
Aan het eind van de zestiende eeuw vestigde Jasper Jaspersz uit Antwerpen zich in Delft. Vermoedelijk was hij een van de velen die na de val van Antwerpen noordwaarts trokken. Jasper woonde op de Geerweg toen hij in 1595 huwde met de Delftse Dignum Augustijns.

Jasper verdiende zijn dagelijks brood als aertwercker. Wat precies een aardwerker was, daar lopen de meningen over uiteen. Volgens het Glasbergen beroepenboek was aardwerker een andere benaming voor aardewerker. En aardewerker zou dan weer hetzelfde zijn als aardewerkmaker. Echter, volgens hetzelfde boek was een aardwerkbaas iemand die leiding gaf aan grondwerkers. Eén en ander komt nogal strijdig met elkaar over. Andere bronnen zijn duidelijker. Zij geven het woord aardwerker twee betekenissen: pottenbakker en grondwerker.
Zolang we geen andere bronnen over Jasper vinden waardoor uitsluitsel verkregen wordt, zullen we dus niet weten welk van de twee mogelijkheden op hem van toepassing is. Een andere Delftse aertwercker was Pieter Arkelesz die in 1594 op de Nieuwe Langedijk woonde. Pieter was afkomstig uit Kortrijk.

Bron: Ambachten in oud Delft

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies