geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Ammelakenwever

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Wever
Op vier december 1594 was het feest aan de Verwersdijk. Thoenis Jacobsz had na het overlijden van zijn vrouw een nieuwe bruid gevonden; Annetge Cornelisdr, en op deze dag vond hun bruiloft plaats. Ook voor Annetge was het niet haar eerste huwelijk; zij was weduwe van de hoedenmaker Jan Janszoon.

Thoenis (of Teunis) was van beroep ammelakenwever. Dit woord zegt ons tegenwoordig niets meer, maar onze zuiderburen, de Vlamingen, kennen het nog wel. Het woord ammelaken (ook wel amelaken of amlaken) was zoveel als een tafellaken. De grondvorm van dit woord zou amelaken zijn, dat afkomstig is van het woord aam. Het woordje aam doet ons aan een vat denken. En het meervoud van vat is vaten hetgeen weer aan vaatwerk denken doet. En zo zouden we het woord dus ook moeten zien; een laken waarop het vaatwerk stond in de ruimste zin van het woord. Dus van gedekte tafel tot een tafel waar het gewassen en afgedroogde vaatwerk op stond tot aan een altaarlaken toe.
Thoenis was overigens niet de enige ammelakenwever die in deze periode aan de Verwersdijk woonde. Ook zijn collega Cornelis Denijsz (Dionijsz) woonde aan deze gracht. Wanneer Thoenis geboren is of overleed is niet bekend. In 1612 was hij in ieder geval nog in leven.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies