geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bardezaanwerker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Soldaat met hellebaard
In vroeger tijden werden veel slag- en stootwapens gemaakt. En natuurlijk waren er ambachtslieden die deze wapens vervaardigden, zoals bijvoorbeeld de zwaardveger.

Sommige wapenmakers hadden zich gespecialiseerd in de vervaardiging van één bepaald soort wapen, zoals bijvoorbeeld de floretmaker of de bardezaanmaker. Het woord 'bardisaen' of 'pertisaen' komt van het Franse pertuisane. Een bardezaan was een soort hellebaard, een slag- en stootwapen dat nog dateerde van de Middeleeuwen. Ze werden vooral als wapen tegen de cavalerie gebruikt. Hellebaarden bestonden uit een lange stok met een scherpe, metalen punt, een metalen haak en metalen bijl die tegenover elkaar geplaatst waren. Hellebaarden konden zeer grote verwondingen veroorzaken en de bijl aan de hellebaard kon zelfs dwars door een harnas heengaan.
Een Delftse bardezaanwerker was Jacob Corstiaansz, wonende Dertienhuizen. Hij huwde in 1621 met Maeijcke Jacobsdr die aan de Verwersdijk woonde. Mogelijk werd één van de hellebaarden die Jacob vervaardigde gebruikt door Fermijn de Villeers. Fermijn was een Haagse hellebaardier die in 1644 huwde met een Delftse schone.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies