1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Een ophitsend geschrift : de geschiedenis van het illegale blad Trouw
: R24992

Biersteker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

In de Lage Landen was in vroeger tijden de bierconsumptie erg hoog. Men dronk maar liefst zo’n 300 liter bier per persoon per jaar. De reden daarvan lag niet alleen in de smaak en de verdovende werking van alcohol, maar meer in de veiligheid en voedzaamheid van deze drank. Doordat bier alcohol bevat was het veiliger te drinken dan het water uit de grachten. Bovendien was het door ingrediënten als graan en gist voedzaam en rijk aan vitamine B en andere belangrijke stoffen.
Delft was van oudsher een belangrijke bierstad. Reeds uit het prilste begin van de dertiende eeuw zijn er gegevens bekend over het brouwen van bier in deze stad. In de Middeleeuwen, maar ook daarna nog, was de bierconsumptie zeer hoog. Vooral nadat men overstapte van spontane gisting op het toevoegen van gist nam de bierproductie een grote vlucht. Hoewel in de Middeleeuwen veel bier in abdijen en kloosters werd gebrouwen (veelal door vrouwen) verrees in Delft de ene na de andere bierbrouwerij langs de grachten.
Het Delftse bier was van hoge kwaliteit en befaamd tot ver buiten de stad. Van Antwerpen tot in Duitsland werd het goudgele vocht uit Delft gedronken. Het is daarom ook niet vreemd dat er in Delft een groot aantal bierstekers rondliep om hier het bier te kopen dat zij in hun eigen woonplaats weer aan de man brachten. Een biersteker was een groothandelaar in bier, die zijn waar van buiten de eigen woonplaats aanvoerde. Het beroepenboek van Glasbergen geeft de volgende twee citaten m.b.t. bierstekers:

‘Ende den bierstekers zullen gehouden zijn haer bier upte kaeye uuyt den scepen te hebben, voor ende alleer zy luyden den biersleepers mit haeren sleeden ende paerden zullen mogen ontbieden.’ (1559)
Bierstekers of bierplaggers slaan het bier op in hun huizen ‘omme te vercoopen by de vaten.’

Jan Ariense van Alphen die uit Nieuwerkerk afkomstig was, was zo’n biersteker die in Delft zaken deed. Maar ook Claes Claesz, Anthonis Thonisz uit Oudewater en Arris Jansz Boon uit Schagen deden hier hun inkopen.

Slede met paard op de Camaretten. Ook vaten bier werden wel per paardenslee vervoerd.
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies