geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Damlaan"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
(Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Omschrijving straatnaam''' ---- Van Burgemeester Honnerlage Gretelaan naar Noordvestsingel; Nieuwland-midden. Niets aan de huidige Damlaan doet herinneren aan...')
 
(No difference)

Latest revision as of 14:33, 31 July 2020

Omschrijving straatnaam


Van Burgemeester Honnerlage Gretelaan naar Noordvestsingel; Nieuwland-midden. Niets aan de huidige Damlaan doet herinneren aan het vroegere aanzien. Alleen de naam, méér dan 300 jaar oud, is bewaard gebleven. In 1656 werd de Damlaan opgehoogd. Het was niet meer dan een landweg die richting ‘Dam’ voerde. Of de richting Kethel zo men wil, waarmee tevens duidelijk wordt waarom deze weg ook Kethelweg werd genoemd. In 1865 verloor de weg door bestrating het karakter van landweg. Aan de westzijde stonden aanvankelijk enkele lusthoven. Hiervan werden er in 1876 twee gekocht door de Officierenvereniging die er de Officierentuin op lieten aanleggen. Nadien kwamen hier huizen te staan met aan het eind 2 hofjes van elk 11 huisjes. Het laatste hofje, dat op de grens met de weilanden lag, werd sinds 1904 officieel >Tuinstraat genoemd. Aan de overzijde hiervan was het > Laantje van Offerman dat naar een villa-achtige bebouwing leidde, waar de familie Offerman woonde. In vroeger tijd was dat villa Vredelust. Het bij de Noordvestsingel gelegen terrein was het vroegere oefenveld der Schutterij (> Schuttersveld) waar in 1884 Hermes (later HDVS) haar cricketwedstrijden ging spelen. Nog weer later kwamen er ook de voetbalwedstrijden bij die voor het nodige tumult aan de Damlaan hebben gezorgd. Rond 1960 is dit alles verdwenen omdat oprukkende woningbouw in de voormalige polder Nieuwland ook hier de grond opeiste.


Bronvermelding


Rook, W.P. Het nieuwe straatnamenboek Schiedam, Straatnamen van Schiedam: Historie en verklaring van Schiedamse straatnamen en lokatieaanduidingen, Post Scriptum, 2003.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies