geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Dirk Gerhardtstraat"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Omschrijving straatnaam''' ---- Van Burgemeester Honnerlage Gretelaan naar doodlopend bij Alphons Ariënsstraat; Nieuwland-oost; rbsl 7.02.1994. Naar Dirk Reini...')
 
(No difference)

Latest revision as of 16:02, 31 July 2020

Omschrijving straatnaam


Van Burgemeester Honnerlage Gretelaan naar doodlopend bij Alphons Ariënsstraat; Nieuwland-oost; rbsl 7.02.1994. Naar Dirk Reinier Gerhardt (1871-1953). Groeide als halfwees op in Schiedam. Na zijn studie ging hij als landmeter in Amsterdam werken. Ging daarna als leraar Ambachtschool naar Alkmaar en als directeur naar Gorcum. Toen Schiedam in 1907 ook een Ambachtschool kreeg keerde Gerhardt terug naar Schiedam om de eerste directeur van die school te worden. Hij bleef dit tot 1914. Toen vertrok hij naar Rotterdam waar hem dezelfde functie was aangeboden. Weer later is hij naar Voorschoten gegaan waar hij ook is overleden. Gerhardt genoot grote waardering voor de manier waarop hij in de maatschappij en het sociale leven stond. Hij heeft ook veel meegegeven aan zijn drie dochters die allen in literair opzicht bekendheid hebben verworven. Van Ida Gerhardt is de tekst afkomstig die vermeld staat op het oorlogsmonument: Nooit heb ik, wat ons werd ontnomen, zo bitter, bitter lief gehad. (uit het gedicht Carillon).


Bronvermelding


Rook, W.P. Het nieuwe straatnamenboek Schiedam, Straatnamen van Schiedam: Historie en verklaring van Schiedamse straatnamen en lokatieaanduidingen, Post Scriptum, 2003.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies