1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: 102866

Droogscheerder

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

De naam droogscheerder is afkomstig uit de lakennijverheid. Het zogenaamde scheren was in werkelijkheid knippen, denk maar aan het oude woord knipscheer. De gedroogde lakense stof werd ontdaan van uitstekende vezels door deze af te knippen met een grote schaar. Deze schaar bestreek de hele breedte van de scheerdis. Daartoe moest het weefsel eerst worden geruwd met behulp van een zogenaamde kaardebol (een stekelige plant uit de kamperfoeliefamilie). Deze werden speciaal voor dit doel gekweekt. De beste kwaliteit laken, het zogenaamde scaerlaken, werd aan beide kanten bewerkt.
De droogscheerders waren verenigd in een gilde dat streng toezicht hield op de kwaliteit van het product. Zo was het de droogscheerder niet toegestaan om bij kaarslicht (of lamplicht) door te werken. Wanneer men daarop betrapt werd, volgde een fikse boete.
Natuurlijk woonden er ook in Delft tal van droogscheerders, zoals bijvoorbeeld Frans “die 'droechscheriaer' die aan de oostzijde van de Jacob Gerritstraat woonde. Of Michiel van Mierevelt, de opa van de beroemde Delftse portretschilder, die op het adres Markt 27 woonde in 'Het Gekroont Neteldoeck'.

Droogscheerders aan het werk
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies