geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Dunnebierman

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Fragment uit een werk van Hendrick Maertensz Sorgh
Delft was van oudsher een belangrijke bierstad. Reeds uit het prilste begin van de dertiende eeuw zijn er gegevens bekend over het brouwen van bier in deze stad.

In de Middeleeuwen, maar ook daarna nog, was de bierconsumptie zeer hoog. Men dronk maar liefst zo’n 300 liter bier per persoon per jaar. De reden daarvan lag niet alleen in de smaak en de verdovende werking van alcohol, maar meer in de veiligheid en voedzaamheid van deze drank. Doordat bier alcohol bevat was het veiliger te drinken dan het water uit de grachten. Bovendien was het door ingrediënten als graan en gist voedzaam en rijk aan vitamine B en andere belangrijke stoffen.
Hoewel in de Middeleeuwen veel bier in abdijen en kloosters werd gebrouwen (veelal door vrouwen) verrees in Delft de ene na de andere bierbrouwerij langs de grachten. Het Delftse bier was van hoge kwaliteit en befaamd tot ver buiten de stad. Van Antwerpen tot in Duitsland werd het goudgele vocht uit Delft gedronken. Vooral nadat men overstapte van spontane gisting op het toevoegen van gist nam de bierproductie een grote vlucht.
Men kende meerdere biersoorten. Eén daarvan was het zogenaamde dunbier dat een laag percentage alcohol bevatte. Het was met water aangelengd bier met slechts 2% alcohol. Het dunbier werd geproduceerd door de dunnebierman. In de Delftse archieven komen we enkele van deze dunnebiermannen en –vrouwen tegen, zoals Dirck Andriesz, Cornelis Claesz en Heijndrick Ghijsbrechtsz die in de Hopstraat woonde. Deze straat dank haar naam aan de Delftse biernering. Als dunnebiersvrouw komen we begin achttiende eeuw ‘Neeltge in de Bonfut’ tegen. De overige hierboven personen leefden een eeuw eerder.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies