geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Ebbewerker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Negentiende eeuwse kolommenkast uit noten- en ebbenhout
In ‘de drie Valcken’ aan de Vlamingstraat woonde Anthonij Gerritsz van der Wiel met zijn vrouw Geertruijt Reijniers Vermeer. Anthonij was een veelzijdig man, hij was niet alleen lijstenmaker maar handelde in kunst en ivoor en was daarnaast ook nog ebbewerker. Een ebbe(n)werker was iemand die met ebbenhout werkte, echter hij werkte ook met andere soorten hardhout.

Ebben is een houtsoort afkomstig uit Afrika en Azië. Het is diepzwart, zeer hard en zwaar: het zinkt in water. Desondanks is het zeer goed te bewerkten: het laat zich snijden, zagen, draaien, polijsten, schaven en boren. Maarhet vereist wel gespecialiseerd gereedschap, daar was men het vroeger al over eens. In 1625 beweren ‘ebbenhoutwerckers’ te Amsterdam dat ‘de gereetschappen van de gemeene kistemaeckers niet bequaem en sijn, noch oock niet gebruycke en cunnen werden om ebbenhout te wercken’.
Ebbenhout heeft een homogene structuur, een korte draad en het splintert vrijwel niet. Bovendien werkt ebbenhout maar weinig na droging. Hoewel ebbenhout bekend is als zwart hout uit tropische gebieden, bestaat er ook gestreept ebben (coromandel) en zijn er ook soorten die uit niet tropische gebieden komen. Van de soorten binnen dit geslacht zijn er maar enkele die ebben leveren.
Ebbenhout wordt en werd vooral toegepast als snijwerk en beeldhouwwerk, in muziekinstrumenten, schaakstukken, sierwerk en lijsten. Als inlegwerk werd het gebruikt in meubelen. Door de donkere kleur contrasteert het mooi met lichtere houtsoorten. Vanwege dit contrast werd het ook dikwijls gecombineerd met ivoor. Mogelijk dat Anthonij van der Wiel daardoor in zowel de ivoorhandel als in het ebbewerk terecht is gekomen.
Anthonij was lid van het Sint-Lucasgilde. Hij was een goede bekende van de kunstschilder Johannes Vermeer, want Anthonij’s vrouw Geertruijt was diens oudere zuster. Wellicht heeft Anthonij lijsten vervaardigd voor de doeken van deze Delftse meester, dan wel heeft hij zelf een Vermeer in een eigen gemaakte ebbenhouten lijst aan zijn muur in de Vlamingstraat gehad. We zullen het nooit weten.
Anthonij was sergeant bij de Delftse schutterij. Daar diende hij, net als zijn zwager Johannes Vermeer, onder het Oranje vendel. Geertruijt en Anthonij werden in 1620 te Delft geboren. Zij werden aldaar begraven in de Nieuwe Kerk; Geertruijt in 1670, Anthonij in 1693.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies