geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Floortewerker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Hier aan de Oude Delft (183-185) was weleer de lakenhal gevestigd
Floortewerker, ook wel flortewerker, is een ambacht dat in het beroepenboek van Glasbergen omschreven wordt als ‘onbekend’, met de toevoeging dat het beroep in Delft gevonden is. Maar het was niet alleen Delft dat dit beroep kende, het werd ook vermeld m.b.t. Leiden en Zwolle.

De benaming 'floorte' (floorteen, flourte, flourté) is afgeleid van het Franse velourté, fluweelachtig zijden weefsel. Het werd in de zeventiende eeuw soms vervormd tot flourette of florette.<nr> Hoewel de naam floortewerker in de Lage Landen niet erg bekend lijkt te zijn, is de term floretwerker wat meer algemeen. En zoals bovenstaande al aangeeft, heeft dit niets van doen met een schermdegen, maar alles met textiel. Hoewel floortewerker door Glasbergen als onbekend werd bestempeld, kende hij wel het ambacht floretwerker. Hij zegt hierover: ‘floret is grove zijde, gemaakt van het buitenste spinsel der zijderups, ook zijdeafval genoemd’.
Tussen 1607 en 1624 komen we een aantal floortewerkers in Delft tegen waaronder Cornelis Herculesz, Anthonis Marinis, Gerrit Jansz van Hensberch. Ook de uit Utrecht afkomstige Jan Bartelmeesz Bruijnen en Pieter Mathijsz Feijt uit de Cellebroersteeg waren Delftse floortewerkers. Laatstgenoemde werd op het moment van zijn trouwen in 1629 wantsnijder genoemd. Een wantsnijder verkocht zijden stoffen in het wanthuis of lakenhal.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies