geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Gouddraadtrekker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Goud is een goed te bewerken edelmetaal. Men heeft slechts minieme hoeveelheden nodig om bijvoorbeeld bladgoud te maken. Door dit metaal steeds opnieuw te pletten, wordt het goud steeds dunner, tot wel diktes van niet meer dan 0,0001mm.
Ook kan goud tot ongekend dunne draad getrokken worden. Men deed dit door een zilveren staaf, een zogenaamde langot, te vergulden. Er volgden een aantal mechanische bewerkingen om tot een gouddraad te komen. De voornaamste, en meest tot de verbeelding sprekende, was dat de draad door een stalen plaat (grosseerijzer) getrokken werd. In deze plaat bevonden zich twaalf gaatjes van steeds kleinere diameter. De gouddraad werd telkens door een kleiner gaatje getrokken, waardoor deze niet alleen steeds dunner werd, maar ook steeds langer. Met extreem kleine hoeveelheden goud kon men zo uiterst lange draden trekken.

Gouddraad werd onder meer gebruikt voor goudborduren. Goudborduursel zag men vaak op mantels van hoogwaardigheidsbekleder. Het goudtrekken werd gedaan door een goudtrekker. Eén zo’n goudtrekker was Anthoni Simonsz van Amsterdam. Hij woonde op de Verwersdijk tegenover de Doelstraat en was gehuwd met Itgen (Yda) Ariens Storm.
Gouddraadtrekken
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies