geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Grutter

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Het winkeltje van Kouwenhoven J.W.S.

De benaming grutter komt van het woordje grutten. Grutten waren granen die gebroken of gepeld waren, zoals haver, boekweit en gort. Zij werden vooral gebruikt als pap, maar gort (gepelde gerst) werd ook wel toegepast als maaltijdbasis, zoals we dat tegenwoordig doen met rijst. De grutter verkocht geen dagverse waar zoals groenten, vleeswaren of melkproducten, maar legde zich toe op de handel in droge waar. In later tijden ging men de grutter kruidenier noemen, naar de kruiden en specerijen die hij aan de man bracht.
Maar uiteindelijk verdween de kruidenier door de snelle opkomst van 'grootgrutters' of supermarkten, die op hun beurt weer moesten opboksen tegen elkaar. Zo verdwenen in de loop der jaren enkele van deze vroege supermarkten zoals Simon de Wit in de Jacob Gerritstraat en De Gruijter o.a. aan de Oude Langendijk.
Tegenover museum Het Prinsenhof op het Sint Agathaplein is een kruidenierswinkeltje in oude stijl ingericht: het 'Winkeltje Kouwenhoven'. Hier kan men de oude sfeer van vroeger opsnuiven en zich tegoed doen aan snoep uit vervlogen tijden. Het lijkt of de tijd er heeft stil gestaan. En eigenlijk is dat ook wel zo, want sinds de oprichting van de winkel, die zich eigenlijk aan de Verwersdijk 20 bevond, is deze zaak niet meer gemoderniseerd. Na het overlijden van de laatste uitbater werd museum het Prinsenhof de nieuwe eigenaar van de klassieke inventaris en richtte daarmee het pand aan het Sint Agathaplein in. Wanneer je er binnenstapt, betreed je de jaren dertig van de twintigste eeuw.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies