geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Hekelster

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Hekel
Hekelen was een beroep dat zowel door mannen als vrouwen werd uitgeoefend. Voor mannen was dit vaak seizoenwerk om de winter te overbruggen, wanneer er in hun oorspronkelijke beroep even geen werk was.

Hekelen is een van de bewerkingen die vlas moet ondergaan om er een bruikbaar product van te maken. Vlas is de basis voor producten als linnen en touw. Na de oogst wordt het vlas gedroogd en de zaden verwijderd (het 'repelen'). Vervolgens wordt het weer blootgesteld aan vocht met als doel de pectine, dat de vezels bindt, af te breken. Hierdoor werd de bast als het ware van de vezels losgeweekt. Dit noemde men 'roten'. Roterijen trof men vaak langs de rivieren aan omdat het vlas in dit water een mooie gouden glans verkreeg. Om milieuredenen wordt dit tegenwoordig niet meer zo gedaan maar spreidt men het vlas over het veld uit en laat men dauw en neerslag inwerken op de vezels.
De volgende stap in de vlasbewerking was het hekelen. Dit was een mechanisch proces waarbij de vezels werden gescheiden van het stro. De vezels zijn te onderscheiden in de lokken en het lint. De lokken zijn de korte vezels en werden gebruikt als grondstof voor de touwslager terwijl het lint bestond uit lange vezels waaruit linnengaren werd verkregen. De hekelster (of hekelaar) nam een bundel vlas om de hand en haalde het uiteinde over de hekel. Dit was stoffig en ongezond werk. De eigenlijke hekel was een plank met rechtopstaande pinnen van ca. 30 cm groot en is te vergelijken met een kaarde in de wolindustrie. Na het hekelen was het de beurt van de spinners en spinsters om de bewerkingen voort te zetten.
Eind zestiende, begin zeventiende eeuw woonden er ook in Delft enkele hekelsters waaronder Trijn Claesdr en Barber Jansdr. Hun mannelijke collega was hekelaar en vlas(ver)koper Jan Woutersz die aan het Oosteinde woonde. Begin achttiende eeuw komen we Caet de hekelster in Delft tegen.
Uitdrukkingen ontstaan uit het hekelen zijn: iemand over de hekel halen en een hekel aan iets of iemand hebben.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies