geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Hoedenstoffeerder

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Hoedenmaker in de zeventiende eeuw
Er was volop werk in de Gouden Eeuw voor hoedenmakers, hoedenkramers en hoedenstoffeerders. Bijna iedereen droeg wel een muts of hoed. Niet alleen de dames droegen prachtige hoeden, ook de heren en zelfs jonge jongens waren van de mooiste hoeden voorzien. Uiteraard was aan het soort hoed goed de maatschappelijke status van de drager af te lezen. Wanneer weeshuizen hun pupillen als leerjongen onder een meester plaatsten werd in het leercontract naast hun loon ook vaak de verstrekking van een hoed opgenomen. Meestal ging het daarbij om één nieuwe hoed per jaar.

Zo verging het in 1608 ook Joris Stoffelsz. Joris was wees en woonde in het Gereformeerd Weeshuis. Er was voor hem een leer/werkcontract bedongen bij een brillenmaker. Echter dat verliep voor alle betrokken partijen niet zoals gehoopt. De enige betaling die de jongen aan zijn werk overhield was eens per jaar een nieuwe hoed.
Er werd een nieuwe stageplaats voor hem gezocht. Men vond die bij hoedenmaker Willem Matthijsz die aan de Geerweg woonde. Willem was een jonge kerel die net een paar jaar getrouwd was en was vol goede moed Joris het vak te leren. Het eerste jaar zou de jongen acht stuivers per week verdienen en het tweede jaar tien stuivers. En natuurlijk zou hij steeds worden voorzien van een nieuwe hoed. Het contract werd tot twee maal toe verlengd echter bij andere leermeesters. En Joris verdiende in zijn derde leerjaar reeds 26 stuivers per week plus het recht op een nieuwe hoed indien dat nodig was.
Naast de hoedenmaker en de hoedenkramer was er ook nog de hoedenstoffeerder. Vaak werden enkele van deze beroepen door één persoon uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld Samuel Claesz. Hij was zowel hoedenstoffeerder als hoedenkramer.
Een hoedenstoffeerder voorzag hoeden van versierselen zoals linten, veren of zelfs edelstenen. De prachtigste creaties werden door hem gemaakt. Voor de rijken was niets te gek en niets te duur.

Hoeden werden gemaakt door de hoedenmaker en versierd door de hoedenstoffeerder
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies