12 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: S3858
Hoogstraat op stelten : De restauratie van de kelders onder de Hoogstraat en van de Visbrug
: R32104
VLAK-verslag 13.1 : De Vlijt 1.104
: R53350
: S7234
: S3072
: S2835
: S3466
Excavations at Dorestad 1 : The Harbour : Hoogstraat I
: R49404
Early-Medieval Pottery, Late-Medieval Pottery
: R61112
Excavations at Dorestad 1 : The Harbour : Hoogstraat I
: R61342

Hoogstraat

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

OPROEP: Stedelijk Museum Schiedam zoekt nazaten, Ooievaar-spullen, plastic tasjes en foto's

Voor de nieuwe tentoonstelling 'In de Hoogstraat. Verhalen uit een winkelstraat' zoekt het Stedelijk Museum Schiedam nazaten van Hendrika van der Hammen of mensen die iets kunnen vertellen over de feestelijke dag in 1921, waarop de toen 12-jarige Hendrika de eerste steen legde van Theater Pandora, nu bekend als de Monopole. Ook zoeken we kinderstoelen, kinderwagens en kinderspeelgoed, gekocht bij De Ooievaar. Bijna 100 jaar was deze winkel een begrip in de Schiedamse Hoogstraat.

En misschien een merkwaardige oproep: wie heeft er nog plastic tasjes van winkels die sinds de jaren tachtig aan de Hoogstraat hebben gezeten, maar weer zijn verdwenen? Denk bijvoorbeeld aan Coster, Etos, Dump 2000, Intertoys of van Haren. De tasjes zullen een plek krijgen in de tentoonstelling. Wie wat weet of foto's heeft, kan mailen naar stadsconservator Merel van der Vaart, merel@stedelijkmuseumschiedam.nl of bellen naar het algemene nummer van het Stedelijk Museum Schiedam en naar haar vragen: 010 - 246 3666.

Hendrika van der Hammen Hendrika van der Hammen was jarig op 21 april 1921. Ze werd 12 en daarom had de directie van de bioscoop haar uitgenodigd om de eerste steen van Theater Pandora te leggen. Het was een feestelijke gebeurtenis. Hendrika en haar familie werden met een auto thuis opgehaald en bloemenmagazijn Rosa had de bouwput, tot de speciekuip aan toe, versierd met bloemen en groen. Als aandenken kreeg Hendrika een gouden horloge. Hendrika was de dochter van Grietje van der Sloot en Jan van der Hammen, huisschilder. Ze werd op 20 april 1909 geboren aan de Raam in Schiedam, maar het gezin woonde het langst aan Schie 96. Ze had twee jongere broers en een jonger zusje.

De Ooievaar Wie heeft er niet zijn kinderstoelen, kinderwagens en kinderspeelgoed gekocht bij De Ooievaar? Bijna 100 jaar was deze winkel een begrip in de Hoogstraat. Rond 1913 opende de firma Leusen-Engeln een manufacturenwinkel op Hoogstraat 140. De winkel breidde uit naar andere panden, ging zich specialiseren in kindergoed en veranderde de naam in Magazijn De Ooievaar. Vele generaties kochten er de uitzet voor de kinderkamer. Wie heeft er nog spullen thuis die gekocht zijn bij De Ooievaar?

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies