geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Jodenbuurt

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Omschrijving buurt


Er zijn 3 locaties te noemen die in de volksmond met deze naam werden aangeduid. Bewoning, eigendom of specifiek gebruik door joden is hier debet aan.

1e Een heel bekende plek is wel het gedeelte ‘Achter de Teerstoof’ waar van 1859 tot 1915 de Joodse synagoge was. Het gebouw is in 1988 gesloopt.

2e Een andere locatie is de zogenaamde Paaltjesbuurt en/of Numan Nanningastraat, oude namen voor het tot de Kortlandstraat behorende straatje dat aan de andere kant uitkomt in de Fabristraat. Hier is mogelijk de Joodse afkomst van de eigenaren Numan en Nanninga de oorzaak.

3e De derde plek is het niet meer bestaande Sint Janshofje. Hier was het de Jood Mozes Frank die voor de naamsvorming zorgde. Hij was de beheerder van de Bank van Lening aan het Oude Kerkhof nr.5 dat tot 1976 in gebruik is geweest als Gemeentearchief. Zie daarvoor ook Buurt van Frank.


Bronvermelding


Rook, W.P. Het nieuwe straatnamenboek Schiedam, Straatnamen van Schiedam: Historie en verklaring van Schiedamse straatnamen en lokatieaanduidingen, Post Scriptum, 2003.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies