geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Joseph Eijlstraat

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Omschrijving straatnaam


Van Scheepvaartweg naar Geuzenplein; Geuzenbuurt; rbsl 27.04.1981 / 16.02.1982. Joseph Eijl (1896-1941), behoorde niet tot de Geuzen, maar was in Amsterdam lid van de, door de Duitsers verboden, Communistische Partij Nederland. Vanuit die C.P.N. was het initiatief gekomen om door stakingen aan de Duitsers te laten zien dat men protesteerde tegen de manier waarop de Joden behandeld werden en waarbij het provocerende optreden van de WA (afdeling in de NSB) veel ergernis opriep. Op aanwijzingen van een NSBer werd Joseph Eijl gearresteerd toen hij stakingspamfletten stond uit te delen. Het op zichzelf niet zo zware vergrijp moest beantwoord worden met een vonnis

dat voor anderen als een afschrikwekkend voorbeeld zou moeten dienen. Het werd de dood door de kogel en gelijktijdig met de Geuzen werd ook aan hem het vonnis voltrokken. In 1982 verbond men de eerder vastgestelde naam aan deze straat.


Bronvermelding


Rook, W.P. Het nieuwe straatnamenboek Schiedam, Straatnamen van Schiedam: Historie en verklaring van Schiedamse straatnamen en lokatieaanduidingen, Post Scriptum, 2003.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies