geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kettingpapper

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Wever

Na de val van Antwerpen in 1585 trokken veel Vlamingen naar het vrije noorden en vestigden zich in steden als Dordrecht, Amsterdam, Leiden, Delft, enz. Onder hen waren zeer veel textielarbeiders. In Leiden heeft hun komst gezorgd voor een enorme opbloei van de lakenhandel.
Maar ook in Delft werden goede zaken gedaan in de textielnijverheid, niet in de laatste plaats doordat zich ook tapijtbaronnen in de stad vestigden. Er was volop werk voor saaiwerkers, ververs, volders, floortewerkers, wantsnijders en wevers. Bij het weven werden een aantal draden parallel aan elkaar op het weefgetouw gespannen. Deze opgespannen draden werden schering genoemd. Tussen deze scheringdraden door werden andere draden er haaks op ingelegd. Deze draden werden de inslag genoemd.
Een andere benaming voor schering was ketting. Deze kettingdraden werden versterkt door ze met een papje in te smeren. Dit werd gedaan door een kettingpapper. Jan Jansz Neel (ca.1611–1644/1645) was een kettingpapper die in Delft leefde. Hij mocht de garens op de kettingboom van het getouw pappen. Toen hij in 1634 in het huwelijk trad woonde hij op het Oosteinde en was hij raswerker van beroep (wever van bepaalde wollen garens). Maar toen hij elf jaar later als weduwnaar opnieuw in het huwelijk trad, woonde hij inmiddels in de Harmenkokslaan en stond hij als kettingpapper te boek. Jan is niet oud geworden want hij overleed reeds tussen 1 mei 1644 en 30 september 1645.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies