geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Korendrager

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Korendrager

Een korendrager op een gevelsteen
De naam zegt het al: een korendrager was iemand die het zware sjouwwerk verrichte in de graanhandel. Het was een baantje voor de allerarmsten die op deze manier nog een karige boterham wisten te verdienen. Soms werkte men daarnaast nog als sjouwer in andere takken van de handel, bijvoorbeeld als turfdrager. Onder andere op de Koornmarkt kon men de korendrager aan het werk zien. Steven Jacobsz die in de Achtersack woonde was zo’n Delftse korendrager, evenals zijn tijdgenoot Cornelis Pietersz Pool.

Herkomst en bestemming

De Koornmarkt heeft haar naam niet voor niets gekregen; het was het centrum van de Delftse graanhandel. Van korenschipper tot korenwanner en van pontgaarder tot korendrager, allen verdienden zij hier hun brood. Het graan, dat via de Oostzee de Lage Landen bereikte, was niet alleen bedoeld voor de broodbakkers, maar ook voor de vele bierbrouwerijen die de stad rijk was. Behalve het Oostzeegebied was ook Noord-Frankrijk een toeleverancier van graan.

Korenhandel

Hoewel aan de Koornmarkt de grootste graanmarkt gehouden werd waren er nog twee plaatsen in Delft waar de korenhandel plaatsvond. Dat was aan de Haverbrug en de Poelbrug. Op de graanmarkt bij de Haverbrug werd graan uit de eigen regio verhandeld. Op de hoek van de Oude Langendijk met de Koornmarkt stond het korenmetershuisje.

Korenmeter

Een korenmeter had als taak de hoogte van de impost te betalen. Impost was een vorm van belasting op handelsgoederen als wijn, turf, graan enzovoort. Naargelang de hoeveelheid die van deze goederen werd verhandeld, diende accijns aan de stad te worden voldaan. De korenmeters waren dan ook door de stad aangesteld. Om de hoeveelheid graan te kunnen bepalen hadden de korenmeters een korenmaat tot hun beschikking.

Keuring

Het graan dat aan de Koornmarkt verhandeld werd, was geïmporteerd graan. Het werd met platte schuiten naar de stad gevaren. Om zes uur in de morgen werd begonnen met het keuren van de waar. Deze kwaliteitskeuring werd boring genoemd. Zodra een partij gekocht werd begaf de koper zich naar het korenmetershuisje om daar het bewijs te overleggen dat de partij was goedgekeurd. Tot in de achttiende eeuw bleef het korenmetershuisje in gebruik. Het werd uiteindelijk in 1928 gesloopt.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies