14 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
BEELD van Jan Toorop (1858-1928), kunstschilder
: 103048
Beeld van Piet C. Kramer
: 106392
: 126251
: 103405
: S3191
: S2854
De kunstschilder Adam Pijnacker en zijn voorouders (1620/1621 - 1673)
: R51539
Onvermoeibaar kunstschilder en bon-vivant Jan van Herwijnen wordt vandaag 70 jaar
: R55240
De kunstschilder Paul Tetar van Elven en zijn naaste familie
: R18329
De kunstschilder Johannes Vermeer en heraldiek : een aanzet
: R18356

Kunstschilder

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
De kunstschilder
Tot en met de Middeleeuwen werd de schilderkunst een ambacht genoemd en signeerden kunstschilders hun werk niet. Je kon hen derhalve beschouwen als niet meer dan een illustrator. Jammer is dat wel, omdat daardoor niet veel bekend is over de kunstschilders uit die tijd. Dat levert een hoop vragen op wanneer we een doek of paneel vinden van een kunstenaar uit die tijd. Want als de naam ontbreekt, is het tevens vrijwel onmogelijk te ontdekken wat de verdere achtergrond van de kunstenaar was. Waar kwam hij vandaan geografisch gezien? Was hij een geboren en getogen Delvenaar of kwam hij van buiten de stad? Wie waren zijn ouders, uit welke maatschappelijke laag was hij afkomstig? Werd zijn werk al tijdens zijn leven gewaardeerd? Kon hij leven van zijn werk? Enz. . . We zullen het in veel gevallen nooit weten. Toch zijn er van sommige kunstschilders meerdere werken bewaard gebleven. Die schilders geven we dan maar zelf een naam.

Wanneer we naar de Delftse geschiedenis kijken vinden we twee van die fictieve namen: Virgo inter Virgines (Maagd tussen de maagden) en De Meester van Delft. Van eerst genoemde zijn ruim twintig panelen bekend met zijn schilderkunsten. Ze stammen uit de periode 1470–1500. Uitzonderlijk was dat van deze schilder ook houtsnedes bekend zijn. De andere schilder, De Meester van Delft, tekende eveneens houtsnede-illustraties, bedoeld voor Delftse boeken. De Meester van Delft was werkzaam van ongeveer 1490 tot ca. 1520.
In latere perioden werd de schilder steeds meer gezien als een kunstenaar en steeds minder als ambachtsman. Steeds meer kunstschilders begonnen hun werk te signeren en zij kwamen steeds hoger in aanzien te staan.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies