geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Luitwerker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

4 juli 1593 was de grote dag voor Adriaen Jacobszoon en Maritge Thonisdochter. Die dag zouden zij elkaar het jawoord geven. Adriaen woonde op het Rietveld en Maritge aan de Verwersdijk. Toch waren beiden niet in Delft geboren. Adriaen was ‘afkomstig uit omtrent Beyerlandt’ en bij Maritge wordt vermeld ‘uyt Mijnheerenlande’. Als beroep van Adriaen geeft de oude akte 'luitwercker' op.
Luitwerker is een andere benaming voor luitmaker. Een luit is een snaarinstrument dat met de vingers bespeeld wordt. Het is ontstaan uit een Arabisch/Perzisch snaarinstrument, de 'oed' (ud). In de late Middeleeuwen, de renaissance en de barok genoot de luit een grote populariteit in Europa. De naam van de luit is afgeleid uit het Arabische 'al ud', hetgeen hout of stokje betekent. Het waren de kruisridders en de Moren die de luit in Europa introduceerden. Hier maakte de luit een ontwikkeling door. Zo verkreeg het instrument fretten en werd het van meer snaren voorzien. Hierdoor verloor de luit haar Arabische klank.
Kenmerkend aan de luit is de bolle klankkast die de vorm heeft van een ei dat over de lengte is doorgesneden. De knoppenkast met daarop de stemknoppen is achterovergeknikt. De luit is een zeer kwetsbaar instrument. Dit komt doordat de gebruikte materialen zeer dun zijn.
Of Adriaen Jacobsz daadwerkelijk luitwercker is geweest blijft overigens de vraag, want in een ander document wordt hij als lindtwercker betiteld. Een lintwerker, de naam zegt het al, hield zich bezig met het vervaardigen van lint. Mogelijk bieden de gildeboeken duidelijkheid.

Luitmaker
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies