1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Tromp - Matroos Vandersteng vertelt van het marineleven door alle tijden
: R53719

Matroos

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Reijnier Borreman werd vermoedelijk eind oktober 1644 geboren als telg uit een Rotterdams koopmansgeslacht. Maar toen Reijnier op 14 september 1771 in ondertrouw ging met de Delftse Gijsje Perpee, woonde hij reeds in de prinsenstad aan de Vlamingstraat. Zijn aanstaande bruid woonde aan de Nieuwe Langendijk. De bruiloft vond enkele weken later plaats op 23 augustus. Borreman was op dat moment, als matroos op het schip 'De Pauw', in dienst van de VOC. Zijn schip lag op de rede van Hellevoet klaar voor de afvaart naar Batavia.
Het was niet de eerste reis van Reijnier naar Batavia. In 1663 had hij, als jongen van net nog geen negentien jaar, al een reis naar Indië gemaakt. Hij was begonnen als hooploper op het schip 'De Hoop'. Hooploper was zoiets als een beginnend (onervaren) matroos. Zijn tweede reis was eveneens naar Batavia, ditmaal als matroos aan boord van de 'Ritthem' (1768). Reijnier zou het uiteindelijk niet verder schoppen dan matroos. Op zich is dat vreemd want matrozen werden doorgaans gerekruteerd uit de laagste rangen van de bevolking terwijl Reijnier uit een koopmansgeslacht afkomstig was.
Lang heeft Reijnier niet kunnen genieten van zijn jonge bruid, want op vijf december 1771 vertrok de Pauw naar het Verre Oosten. De reis ging, zoals gewoonlijk, via Kaap de Goede Hoop alwaar het schip op 24 april 1772 aanlegde. Tweeënhalve week later vervolgde het haar weg naar Indië. Borremans bereikte op 4 juli 1772 veilig Batavia.
Wat er vervolgens met hem gebeurd is blijft een raadsel, want Reijnier raakte vermist. Genoot hij zo van zijn verblijf tussen de Indische schonen dat hij zich te laat meldde? We weten het niet. Maar 'De Pauw' vertrok zonder hem op 31 december richting Texel. Toch lijkt hij een plausibele verklaring voor zijn vermissing te hebben gehad, want in 1773 mocht hij weer als matroos aanmonsteren, nu aan boord van het schip 'Botland'. Het zou zijn laatste reis worden, want Reijnier Borremans overleed tijdens deze tocht. Hij stierf vermoedelijk tijdens de thuisreis bij de tussenstop op Kaap de Goede Hoop. Zijn overlijdensdatum was 25 januari 1776.

Zo zag een spiegelretourschip van de VOC er uit
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies