geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Postmeester

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
De Delftse postmeester Lambert Twent met zijn zonen in 1695
De postbezorging is niet altijd zo georganiseerd geweest als vandaag de dag. Eertijds hadden de rijken en instellingen, zoals de diverse gilden, hun eigen bode in dienst. Ook de steden stelden hun eigen stadsbode aan. Deze kon zich als zodanig kenbaar maken door zich te legitimeren met een zogenaamde bodebus. Dit was een schildvormig insigne met daarop een afbeelding van het stadswapen. Deze bodes waren gelegenheidsbodes en bezorgden pas dan wanneer er aanbod was. Dus werkten ze niet volgens een bepaald schema.

Zij hadden het niet makkelijk, want de bezorging gebeurde vaak te voet en voerde hen door weer en wind over slecht begaanbare wegen. Ook was er het risico onderweg overvallen en beroofd te worden.
Toen na de Tachtigjarige Oorlog de handel opbloeide nam het briefverkeer enorm toe. De lopende bode werd langzaam maar zeker verdrongen door de postiljon te paard. Dit waren dikwijls voormalige soldaten.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw was de postbezorging al redelijk georganiseerd en ontstond de behoefte aan de functie van postmeester. De postmeester stond hoog in aanzien en deed geen veldwerk maar verrichtte de werkzaamheden vanuit zijn kantoor. Die werkzaamheden bestonden uit het aansturen van de bodes en het verdelen van de binnengekomen post. Een postmeester had het recht een posthoorn te voeren. Zijn postiljons gebruikten dit recht tijdens de rit. Vaak was de benoeming van postmeesters een kwestie van vriendjespolitiek.
In Delft woonde postmeester Pompe van Meerdervoort ter hoogte van Verwersdijk 4. Maar bekender is postmeester Lambert Twent die zich in 1695 (twee jaar voor zijn dood) met zijn vier zonen liet portretteren door Martin de la Court. Van oud naar jong waren dit Nicolaas (1681), Zeger (1682), Abraham (1687) en Adriaen (1689). Lambert huwde in 1672 met Margareta van Bleijswijck. Zij overleed bij de bevalling van hun dochter Margereta. Dit kind overleed reeds na twee weken. Een jaar later huwde Twent opnieuw. Zijn bruid was Clasina Coeckebacker. Zij was de moeder van de vier jongens op het schilderij.
Lambert woonde met zijn gezin aan de westzijde van het Oude Delft tegenover de ‘kraan’. Deze kraan was een hijskraan die bij de voormalige kapel nabij de hoek van de Nieuwstraat aan de gracht was geplaatst. Deze kapel, heden Sint-Hippolytuskapel, werd na de reformatie gebruikt als militaire opslagplaats. Postmeester Lambert Twent werd op 14 september 1697 begraven in de Oude Kerk.

De kraan op de hoek van de Nieuwstraat met de Oude Delft
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies