geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Raffinadeur

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Suikerbakker

Tot en met de vijftiende eeuw gebruikte men in Europa honing als zoetstof. Maar met de expansie van de Europese mogendheden, zoals Portugal en later ook Holland, kwam rietsuiker als zoetstof in zwang. Deze suiker was afkomstig uit Brazilië en de Caraïben en was een grote bron van inkomsten voor de WIC (West-Indische Compagnie). Op de suikerrietplantages werd het werk verricht door slaven. Al aan het eind van de zestiende eeuw was er een bloeiende handel in suiker.
Deze suiker was nog niet geraffineerd maar kwam als ruwe suikerbroden in Europa aan. Aanvankelijk werd de suiker door de suikerbakker geraffineerd, maar later ontstonden gespecialiseerde raffinadeurs. Adriaen Heinsius was zo’n suikerbakker die ook suiker raffineerde. Hij woonde met zijn vrouw Maria en zijn kinderen aan de Oude Delft.
Adriaen smolt de ruwe suiker en kookte die in het stookhuis. Vervolgens werd de suiker in het vulhuis in suikerbroodvormen gegoten. Deze mallen waren kegelvormig met een opening aan de bovenkant. (Een Braziliaanse bergtop nabij Rio de Janeiro ontleent haar naam aan deze vorm; de Suikerbroodberg. Nu moest de suiker nog drogen. Hierbij kristalliseerde de suiker en liep de stroop door de opening in de top weg. Deze opening vergemakkelijkte tevens het lossen van de suiker uit de vorm.
Naast stroop en suiker werd melasse als bijproduct verkocht. Met name de jeneverstokerijen waren afnemers van dit product. Suiker werd onder andere verkocht als zoetstof voor likeur.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies