geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Rouwstoker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Distilleren van wijn

Fragment uit een werk van Jan Steen
Het drinken van wijn is van alle tijden. Maar wanneer wijn te lang bewaard wordt, slaat bederf toe en wordt de wijn zuur. Om de alcohol niet verloren te laten gaan is men de wijn gaan distilleren. Het was in de late Middeleeuwen dat dit distilleren in wijnproducerende landen een grote vlucht nam. Deze alcohol hoopte men in de noordelijke landen van Europa weer aan te kunnen lengen en als wijn te verkopen. Voordeel van het distilleren was dat het volume verkleind werd en daardoor het transporteren makkelijker en dus goedkoper.

Brandewijn

Van het achteraf verdunnen kwam echter niet veel terecht doordat men ontdekte dat de onverdunde drank beter van smaak was dan aangelengde drank. Men noemde de nieuwe drank brandewijn ('brandy' in Engeland en 'Weinbrand' in Duitsland). Na de distillatie volgde het filtratieproces over houtskool waarna men het verder kon verwerken met vruchten of kruiden. De brandewijn bevatte tenminste 35% alcohol. Bij consumptie werd dan veelal nog suiker toegevoegd. Tegenwoordig distilleert men in Nederland geen wijn meer als basis voor brandewijn. Men gebruikt nu neutrale alcohol en voegt daar suiker en extracten aan toe.

Jenever

Fragment van een werk van Gerrit van Honthorst uit 1624
Men ontdekte dat men een beslag van gerstemout en andere granen kon gebruiken als grondstof voor distillatie. Dit betekende de grote doorbraak voor de Hollandse distilleerders.

Ontkiemd graan, coorn genaamd, werd gebrand (gedroogd). Na toevoeging van water en gist verkreeg men alcohol. Het verkregen product werd korenbrandewijn genoemd. Na driemaal distilleren werd moutwijn verkregen dat de basis vormde voor jenever.

Rouwstoker

Ook in Delft werd volop brandewijn geproduceerd. En Delft kende dan ook tal van brandewijnbranders, maar ook waren er zogenaamde rouwstokers. De benaming rouwstoker is afgeleid van ruwstoker. De rouwstoker was een ambachtsman; een brander die ruwnat stookte en vervolgens enkelnat, moutwijn. Kort gezegd was hij dus een brander die brandewijn stookte uit graan.

Delft

Eén zo’n Delftse rouwstoker was Andries le Beau. Andries woonde met zijn vrouw Johanna Maas op de Verwersdijk. Toen le Beau in 1754 overleed werd hij begraven in de Nieuwe Kerk.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies