7 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: S3484
: S6978
: S3534
: S3963
: S6853
: S3414
: S3397

Thema:Straten in Delft

From VerhalenWiki

Revision as of 16:20, 30 April 2018 by Palitkerei (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Al in de Middeleeuwen werden straten aangeduid met namen om gemakkelijk een bepaald huis of zijn bewoner te kunnen vinden. De oudste bekende straatnaam van Delft is de Oude Delft, die al voorkomt in een document uit 1268. Eeuwenlang ontstonden en verdwenen namen vanzelf. Het alledaagse spraakgebruik bepaalde hoe een straat werd genoemd. Bepalend was soms de bodemgesteldheid (denk aan het Rietveld), de vorm (Bree(d)straat), de ouderdom (Oude en Nieuwe Langendijk) een belangrijk gebouw (Gasthuislaan, Oude Kerkstraat), de bedrijvigheid (Voldersgracht, Verwersdijk, Smitsteeg) of een bekende bewoner (Dirklangenstraat, Harmenkokslaan, Jacob Gerritstraat).

Aan het eind van de zestiende eeuw stelde het stadsbestuur voor het eerst officieel enkele straatnamen vast. Het ging om vier straatjes op het terrein van het voormalige Sint-Ursulaklooster bij de Gasthuislaan. Omdat daar voornamelijk Vlaamse textielarbeiders woonden, werden ze genoemd naar de steden Doornik, Rijssel, Ieper en Brugge.

Sinds 1862 werden straatnamen vastgesteld door de Commissie voor Fabricage, te vergelijken met de latere dienst Openbare Werken. De eerste namen die deze commissie gaf waren de Oosterstraat en de Vlamingsteeg (tegenwoordig Houthaak). Maar al in 1874 werd het vaststellen van straatnamen een bevoegdheid van de gemeenteraad. De eerste naam waarover de raad besloot was de Oranjestraat. En zo gaat het nu nog: de gemeenteraad stelt de namen vast, op voorstel van het college van burgemeester en wethouders, dat zich hierover weer laat adviseren door de commissie voor de straatnaamgeving.

U vindt hier alle straatnamen van Delft met onder andere de officiële datum van vermelding en vaststelling, de ligging en een beschrijving. Ook kunt u zien in welke buurt en welke wijk de straat ligt en natuurlijk kunt u ook uw eigen bijdrage hier kwijt. Voor verklaringen van de straatnamen kunt u terecht bij: Peter van der Krogt: Straatnamen van Delft. Verklaring van de namen van straten en buurten, grachten en bruggen. Delft: Gemeentearchief 2000.

Pages in category "Straten in Delft"

The following 200 pages are in this category, out of 1,108 total.

(previous 200) (next 200)

'

A

B

B cont.

B cont.

C

D

(previous 200) (next 200)
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies