geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Tijktwerker

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Tijk was een geweven katoenen stof. Hier ziet u een wever aan het werk.
Bij het woord tijk denken we aan een katoenen hoes waarin zich een matras bevindt. Dat is immers de betekenis die wij er tegenwoordig aan toekennen. Maar vroeger was tijk niet de hoes maar de grondstof voor (onder andere) zo’n hoes. Eigenlijk net zoals dit bij het woord laken is gegaan. Bij het woord laken denken we nu aan beddengoed, maar vroeger was laken slechts de (wollen) stof waaruit bijvoorbeeld lakens, maar ook heel goed een kostuum gemaakt kon worden. Een zogenaamd lakens pak stond voor kwaliteit.

Tijk was dus een stof. Het Glasbergen Beroepenboek omschrijft het als volgt: 'Tijk is een min of meer grove, damastachtige, meestal geheel of gedeeltelijk katoenen stof.' De tijk werd geproduceerd door tijkwevers of tijk(t)werkers.
Eén zo’n tijktwerker was Erasmus de Rouw. Hij woonde in Delft aan het Rietveld. Erasmus zal geboren zijn in de tweede helft van de zestiende eeuw. Hij was afkomstig uit Brussel. Vermoedelijk is hij, net als veel andere Vlaamse textielarbeiders, na de val van Antwerpen naar de Noordelijke Nederlanden getrokken om zich vervolgens in Delft te vestigen. Erasmus is ten minste drie keer getrouwd geweest (veel vrouwen stierven in het kraambed of aan de gevolgen van de bevalling). Hij overleed in april 1634 en werd begraven in de Oude Kerk.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies