geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Tonnenbrander

Uit VerhalenWiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Een Rijnlands brandijzer uit 1746
Het ambacht van tonnenbrander hield zoveel in als het ijken van de vaten waarbij de vaten voorzien werden van een brandmerk. Dit brandmerk werd met een zogenaamd brandijzer in het hout van de ton geschroeid. De eigenaar van de ton was voor het ijken leges aan de gemeente verschuldigd. Veelal gebeurde het ijken door kuipers of voormalige kuipers. Het ging om allerlei soorten tonnen; van biertonnen tot kalktonnen en van haringtonnen tot zeeptonnen.

Op de Digitale Arena vinden we een document uit 1609 waarin een aantal van deze tonnenbranders genoemd wordt. Het betreft daar zowel Delftse branders als branders der tonnen uit Enkhuizen.
Hoewel ijkers doorgaans door het gemeentebestuur beëdigd werden kwamen er toch malversaties voor zoals blijkt uit de Groene Hart Archieven. Hierin wordt melding gemaakt van een tonnenbrander genaamd Gijsbrecht Gerritsz die in 1484 de gilderegels had overtreden. Gijsbrecht had jarenlang betaald leges voor het ijken van de tonnen achterovergedrukt, maar werd gesnapt. Bovendien liet hij het ijken vaak over aan zijn vrouw en kinderen die uiteraard daartoe niet bevoegd waren. Immers, zij waren niet beëdigd als tonnenbrander. Bovendien waren er bij het ijken ook nog eens verkeerde maten gebruikt. De straf die Gijsbrecht kreeg loog er niet om: een geldbedrag aan boete en als voorwaardelijke straf een bedevaart naar Rome.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies