1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C21536

Difference between revisions of "Velsen van, Jacob Jansz"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
m
 
Line 1: Line 1:
Kunstschilder Jacob Jansz van Velsen werd in 1596 of 1597 in Delft geboren als zoon van Jan van Velsen. Jacob trad toe tot het Sint-Lucasgilde in 1625. Het jaar erop (11 oktober 1626) trad hij in het huwelijk met de rijke, katholieke weduwe Geertje Jans. Op het moment van hun trouwen woonde Jacob aan de Oude Delft en Geertje op de Verwersdijk (oostzijde, ter hoogte van heden nummer 18). Op laatst genoemd adres zou het echtpaar zich vestigen. Hoewel Jacob niet uit een rijk gezin stamde, stelde het vermogen van zijn vrouw hem in staat zich aan de schilderkunst te wijden. Naast het schilderen handelde Jacob ook in aardewerk. De schilderstijl van van Velsen deed denken aan die van Anthonie Palamedes. Van Velsen schilderde vooral militairen en genrestukken, vaak een interieur met elegante gezelschappen. Jacob vertrok naar Amsterdam en zou daar tot zijn dood (16 september 1656) blijven.
+
Kunstschilder Jacob Jansz van Velsen werd in 1596 of 1597 in Delft geboren als zoon van Jan van Velsen. Jacob trad toe tot het [[Sint-Lucasgilde]] in 1625. Het jaar erop (11 oktober 1626) trad hij in het huwelijk met de rijke, katholieke weduwe Geertje Jans. Op het moment van hun trouwen woonde Jacob aan het [[Oude Delft]] en Geertje op de [[Verwersdijk]] (oostzijde, ter hoogte van heden nummer 18). Op laatst genoemd adres zou het echtpaar zich vestigen.<br>
 +
Hoewel Jacob niet uit een rijk gezin stamde, stelde het vermogen van zijn vrouw hem in staat zich aan de schilderkunst te wijden. Naast het schilderen handelde Jacob ook in aardewerk. De schilderstijl van van Velsen deed denken aan die van [[Anthonie Palamedes]]. Van Velsen schilderde vooral militairen en genrestukken, vaak een interieur met elegante gezelschappen. Jacob vertrok naar Amsterdam en zou daar tot zijn dood (16 september 1656) blijven.
  
 
[[Bestand: Een werk van Jacob van Velsen, 1631.jpg|600px|thumb|center|''Een werk van Jacob van Velsen, 1631'']]
 
[[Bestand: Een werk van Jacob van Velsen, 1631.jpg|600px|thumb|center|''Een werk van Jacob van Velsen, 1631'']]
  
 
Bronnen: RKD, Kalden, Wikipedia, Ecartico, DTB-Delft
 
Bronnen: RKD, Kalden, Wikipedia, Ecartico, DTB-Delft
 +
 
[[category:Delftse Meesters]]
 
[[category:Delftse Meesters]]

Latest revision as of 10:29, 20 November 2013

Kunstschilder Jacob Jansz van Velsen werd in 1596 of 1597 in Delft geboren als zoon van Jan van Velsen. Jacob trad toe tot het Sint-Lucasgilde in 1625. Het jaar erop (11 oktober 1626) trad hij in het huwelijk met de rijke, katholieke weduwe Geertje Jans. Op het moment van hun trouwen woonde Jacob aan het Oude Delft en Geertje op de Verwersdijk (oostzijde, ter hoogte van heden nummer 18). Op laatst genoemd adres zou het echtpaar zich vestigen.
Hoewel Jacob niet uit een rijk gezin stamde, stelde het vermogen van zijn vrouw hem in staat zich aan de schilderkunst te wijden. Naast het schilderen handelde Jacob ook in aardewerk. De schilderstijl van van Velsen deed denken aan die van Anthonie Palamedes. Van Velsen schilderde vooral militairen en genrestukken, vaak een interieur met elegante gezelschappen. Jacob vertrok naar Amsterdam en zou daar tot zijn dood (16 september 1656) blijven.

Een werk van Jacob van Velsen, 1631

Bronnen: RKD, Kalden, Wikipedia, Ecartico, DTB-Delft

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies