1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Delft II. De stad Delft. Cultuur en maatschappij van 1572-1667
: E239

Adriaen Cornelis Delff

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Adriaen Cornelis Delff was de zoon van kunstschilder Cornelis Jacobsz Delff. Adriaen en zijn (half)broer Nicolaes waren de laatste twee schilders in dit eens zo beroemde ][Delff van; Het schildersgeslacht|schildersgeslacht]]. Vader Cornelis is twee maal getrouwd geweest, eerst met Sefgen Jansdochter. Sefgen moet de moeder geweest zijn van Adriaens halfbroer Nicolaes. Immers Nicolaes zou in 1591 geboren zijn. Na het overlijden van Sefgen trok vader Cornelis terug naar Delft om daar in 1605 voor een tweede keer te trouwen. Zijn bruid heette nu Hester Ariensdr van Outheusden. Hesters patroniem verklaart in ieder geval waar de naam Adriaen vandaan komt.
Over zowel Adriaen als Nicolaes is zeer weinig bekend. Volgens info bij het RKD zou Adriaen tussen 1605 en 1620 geboren zijn en overleden tussen 1650 en 1670. Dat overlijdensjaar kunnen we wat scherper stellen als we in het ONA-Delft zoeken, waar we Adriaen tussen 1656 en 1663 maar liefst vier maal tegenkomen als getuige. Hiermee zou zijn overlijden dus tussen 1663 en 1670 komen te liggen.
Adriaen trad toe tot het Sint-Lucasgilde op 16 oktober 1643. Hij schilderde kerkinterieurs. Ecartico beschrijft hem als decorateur schilder. Volgens van Mander was Adriaen een leerling van Michiel Jansz. van Mierevelt.
Op 17 mei 1663 werd een Adriaen Delff in de Nieuwe Kerk begraven. Niet duidelijk is, of de opmerking 'jonge man' refereert aan de leeftijd van de overledene of aan zijn huwelijkse staat.

Bronnen: RKD; Ecartico; ONA-Delft.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies