geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Azijnmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Vruchtennat kan men laten vergisten tot azijn. Appelsap kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden voor de bereiding van azijn. Maar ook uit wijn kan men azijn bereiden, wanneer er bij het vergistingsproces lucht wordt toegelaten. De traditionele bereiding van azijn geschiedde met behulp van de azijnzuurbacterie Acetobacter. Deze bacterie komt van nature voor in het hout waarvan de vaten gemaakt worden. De vergiste sappen, die dus inmiddels alcohol bevatten, worden bij een temperatuur van zo'n 30 tot 35 graden over houtkrullen gecirculeerd teneinde het contact met de azijnzuurbacteriën zo intensief mogelijk te maken. Door de temperatuur worden de ideale omstandigheden voor de baterie gecreëerd. Deze op traditionele wijze geproduceerde azijn heeft een kenmerkende geur en smaak.
Arien Ariensz Gouda, die aan de Voorstraat woonde in 'De Gouden A' (!), was kuiper en azijnmaker. Arien trad in 1627 in het huwelijk met Aechgen Maertens. Samen met Jan Huijbrechtsz had Arien aan de oostzijde van de Voorstraat (vermoedelijk bij 'De Hellebaard' omtrent nummer 60) een bierhuis met azijnplaats. Lang heeft Arien niet van zijn huwelijk kunnen genieten want hij werd op 5 augustus 1628 in de Nieuwe Kerk begraven.
Arien Ariensz Gouda was bij lange na niet de enige azijnmaker in Delft. Hij had meerdere collega's, of concurenten zo u wilt. Leendert Dircksz was hier een van. Maar ook Arien Pietersz van der Wijel, Hendrick Claesz Post en Dirck Pieters Vrouwling waren in Delft actief als azijnproducenten.

Bron: Ambachten in oud Delft

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies