geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bezemmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
De bezemmaker
Bezems en boenders werden vroeger ondermeer gemaakt van oude dopheide. In de maanden maart en april werd de dopheide met blote handen geplukt. De heide sneed in de handen, waardoor er tijdens het plukken talloze wondjes ontstonden, tot bloedens toe. Na het plukken werd de heide gedroogd en vervolgens tot bezems gebonden. Het was erg zwaar werk, omdat de bundels stijf aangetrokken moesten worden. Het ambacht bezembinden was niet iets waar men tegen opzag. Het was vaak seizoenwerk, dat ook nog eens slecht betaalde.

In het Delft van weleer woonden een aantal bezemmakers waaronder Pieter van der Boon en Cornelis van Buijtenen. Maar ook Gerrit Woutersen, 'beesemmaecker, jonckgesel, woonende inde Cromsteech'.

Een bezemmaker vervaardigde bezems die wij tegenwoordig heksenbezems plachten te noemen. Zogezegd een bos takken rond een steel. Dit soort bezems slijt echter snel. Men maakte onderscheid tussen binnenbezems, waarvoor men vaak de huttentut gebruikte (een kruisbloemige plant) en buitenbezems, voor de straat en in de stal. Voor buitenbezems gebruikte men berkentakken of de wortels van het pijpenstrootje (een grasachtige). In het winterseizoen ging de bezemmaker de bossen in op zoek naar geschikte takken; de dikkere voor de stelen, de dunnere voor de bezem.
Al in voorbije eeuwen hechtte men grote waarde aan kwaliteitsproducten en vakmanschap. Mede hierom richtte men gilden op waarin de verschillende ambachten zich konden verenigen. Het gilde hield toezicht op de kwaliteit van het product, bestreed valse concurrentie en beunhazerij en zag toe op een gedegen opleiding van de ambachtsman. Leerjongens gingen al op jonge leeftijd bij een meester in de leer. Een Delftse meester-bezemmaker was Johannes Caspersz Harper(t). Hij woonde in de Lange Breetsteeg en was gehuwd met Ida Hugen van der Dol, die buiten de Oostpoort woonde.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies