geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Bierkruier

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Bierkruier
Delft was van oudsher een belangrijke bierstad. Reeds uit het begin van de dertiende eeuw zijn er gegevens bekend over het brouwen van bier in deze stad.

In de Middeleeuwen, maar ook daarna nog, was de bierconsumptie zeer hoog. Men dronk maar liefst zo’n driehonderd liter bier per persoon per jaar. De reden daarvan lag niet alleen in de smaak en de verdovende werking van alcohol, maar meer in de veiligheid en voedzaamheid van deze drank. Doordat bier tijdens het brouwen gekookt werd en omdat het alcohol bevat, was het veiliger te drinken dan het water uit de grachten. Bovendien was het door ingrediënten als graan en gist voedzaam en rijk aan vitamine B en andere belangrijke stoffen.
Hoewel in de Middeleeuwen veel bier in abdijen en kloosters werd gebrouwen (veelal door vrouwen) verrees in Delft de ene na de andere bierbrouwerij langs de grachten. Het Delftse bier was van hoge kwaliteit en befaamd tot ver buiten de stad. Van Antwerpen tot in Duitsland werd het goudgele vocht uit Delft gedronken. Vooral nadat men overstapte van spontane gisting op het toevoegen van gist, nam de bierproductie een grote vlucht.
Al dat bier moest natuurlijk vervoerd worden op wagens en schuiten. Om die te laden was de bierkruier nodig. Met zijn speciale kruiwagen bracht hij de vaten naar de wagens en schuiten of verplaatste deze binnen de brouwerij.
Enkele Delftse bierkruiers waren Pieter Willemsz en Michiel Jansz. Ook Frans Teunisz Duist, die bij de Rotterdamsepoort woonde, was bierkruier, evenals Simon Cornelisz van der Beeck. Simon woonde buiten de Waterslootsepoort en was bij zijn trouwen in 1615 nog lijndraaier. Enkele jaren later had hij dit ambacht verruild voor dat van bierkruier.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies