3 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Dirck Jochemsz., laatste kloosterling van Sion buiten Delft en tevens boekbinder
: R53728
Van boekbinder in Leiden tot professor in Elberfeld. De carrière van J.A. Loebèr jr.
: R69885
Class of 96
: R29007

Boekbinder

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Boekbeslag
Boekbinder
Het ambacht boekbinden zou ontstaan zijn in de laatantieke tijd. Het houdt zoveel in als het fysiek samenstellen van een boek uit lossen vellen van bijvoorbeeld papier of perkament. Voorheen werden geschriften opgesteld op zogenaamde boekrollen. Op het moment dat men overging op losse vellen werd het interessant ze tot een boek te binden.

Toen de boekdrukkunst haar intrede deed nam het boekbinden een enorme vlucht. Het in bezit hebben van boeken (liefst een eigen bibliotheek) gold als een statussymbool. Het is daarom niet verwonderlijk dat velen hun brood verdienden met de productie of handel van boeken. De boeken werden vaak voorzien van een lederen kaft, niet zelden voorzien van zowel goud op snee als gouden letters.
Voorts werd er op de boeken dikwijls boekbeslag aangebracht. Boekbeslag diende ter verfraaiing en bescherming van het boek en bestond uit onder meer hoekstukken, middenstuk en boekslot. Het beslag was meestal van edelmetaal en rijkelijk gedecoreerd. Het boekbeslag werd vervaardigd door de boekslotenmaker.
Eén zo’n Delftse boekslotenmaker was Cornelis Pietersz die in de Vlamingstraat woonde. Cornelis was oorspronkelijk uit Antwerpen afkomstig. Een Delftse boekbinder was Isaacq Cornelisz Vennecool die op het Rietveld woonde. Maar mogelijk boerde Isaacq niet zo goed, want op het moment van overlijden (1624) was hij inmiddels bierkruier. Ook aan boekverkopers was in Delft geen gebrek. Onder hen waren Adriaen Gerritsz, Arnold Bon en Anthoni van Heusden. Laatstgenoemde was zowel boekbinder als boekenverkoper.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies