geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Brandverfschilder

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Een zgn. bodebus uit 1548, zilver, deels verguld en geëmailleerd.

Brandverfschilder: het heeft niets te maken met gebrandschilderde ramen, maar toch werkte de brandverfschilder met glas. Gesmolten glas, wel te verstaan. Dit gesmolten glas bracht de Delftse brandverfschilder Anthoni Calenson op metaal aan. Hij kon er de mooiste dingen mee maken. Men noemde dit glas op metaal email of emaille. Het vormde als het ware een beschermlaag wanneer het op het metaal werd aangebracht.
Omdat glas bij hoge temperaturen smelt en email als decoratie werd toegepast bedacht men de benaming brandschilder. Het gesmolten glas kan ook op aardewerk worden aangebracht, maar dan spreken we niet van email maar van glazuur. Het woord 'email' is afkomstig van het Oudfranse 'esmailler'. Op zijn beurt stamt dit woord weer af van het Germaanse woord 'smeltan' dat smelten betekent.
Email bezit een aantal zeer goede eigenschappen. Doordat het erg glad is kan het makkelijk gereinigd worden. Het is onbrandbaar, hard, duurzaam, heeft een hoge kleurvastheid en is bestand tegen de inwerking van chemische stoffen. Daarbij beschermd email het metaal tegen corrosie. Email kan worden aangebracht op goud, zilver, koper, aluminium, staal en gietijzer. Wanneer er oxiden aan het email worden toegevoegd krijgt het kleur en kan het voor decoratieve doeleinden worden aangewend. In voorbije tijden was het nadeel van email dat er barsten in konden komen of zelfs schilfers van af konden springen. Email was immers minder buigzaam dan het metaal waarop het werd aangebracht. Moderne technieken zorgen ervoor dat dit probleem vandaag de dag niet meer bestaat.
Email werd vooral toegepast op keukenartikelen als lepels, pannen enz. Maar ook vond het een decoratieve toepassing op o.a. sieraden, medailles, lepels, tabaksdozen en dergelijke. In latere tijden werd vooral witgoed geëmailleerd. De brandverfschilder werd ook wel vuurschilder of emailwerker genoemd.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies