18 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
» Toon alle gerelateerde items uit de collecties van Erfgoed Delft

 
: S6971
: S7184
: S7218
: S7239
: S7268
: S7407
: S3203
Infokrant Buurtvereniging Buurthuis Fledderus
: R30986
Jaarverslag Meiden Buurthuis de Bieslander
: R21245
Buurtkrant Wippolder = Mahalle Gazetesi
: R26035

Buurthuis

From VerhalenWiki

Revision as of 08:26, 16 February 2017 by Stimootje (Talk | contribs) (Nieuw buurthuis)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

De stadsvernieuwingsplannen en daarmee samengaande sloop van diverse woningen bij de Rotterdamseweg en het Herenpad gaven het buurt- en verenigingsleven een belangrijke impuls. Een buurtcomité zette zich halverwege de jaren zeventig in voor de belangen van de huurders, maar ontwikkelde daarnaast ook andere initiatieven. De buurtkranten uit die periode maken onder andere gewag van rolschaatswedstrijden, ringsteken op de fiets en koninginnedagoptochten. Vanaf september 1976 had het comité zelfs een eigen plek: vijf klaslokalen in het voormalige schoolgebouw aan de Rotterdamseweg op de hoek met de Van Speykstraat.

Nieuw buurthuis

In 1989 ging de droom van vele buurtvrijwilligers in vervulling: er kwam een nieuw buurthuis. De school waarin men tot dan toe gebivakkeerd had, ging in de zomermaanden tegen de vlakte. Het nieuwe buurthuis werd ontworpen door architectenbureau Breen & Breen, en kon in 1990 geopend worden. De opening werd massaal bezocht, waar het buurtbestuur enige hoop uit putte. Het was immers al lange tijd erg moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden. In december 1990 deed het oude bestuur een dringende oproep aan de ongeveer 4.000 buurtbewoners om zich verkiesbaar te stellen:

"Juist NU hebben we NIEUW BLOED en NIEUWE IDEEEN nodig, omdat het kleine groepje mensen dat al enkele jaren in het bestuur zit een INJECTIE NODIG heeft om aktief te blijven."

Rotterdamseweg.buurthuis.jpeg

Het buurthuis was voornamelijk bedoeld voor bewoners uit de directe omgeving. Hetzelfde gold voor de zondagsschool die vanaf 1913 was gevestigd in een speciaal voor dit doel gebouwd pand op nummer 422. De Rotterdamseweg bood en biedt echter ook onderdak aan diverse verenigingen en dan met name sportclubs. De Delftsche IJsclub is daarvan waarschijnlijk de oudste, maar ook hockeyvereniging Hudito en roeivereniging Proteus-Eretes hebben al enige tijd hun thuisbasis aan de Rotterdamseweg.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies