geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Confijter

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Rijk versierde tafel in de Gouden Eeuw, Abraham van Beyeren
Toen in de Gouden Eeuw menig koopman een fortuin vergaarde, wilden de nieuwe rijken natuurlijk graag hun rijkdom aan anderen tonen. Onder andere tijdens de maaltijd had men volop de gelegenheid te pronken met hetgeen men verworven had. Rijk versierde tafels voorzien van het duurste tafelzilver en exclusieve gerechten bereid met de kostbaarste specerijen.

In deze sfeer wist ook de confijter een graantje mee te pikken. Een confijter, ook wel confitemaecker of confituurmaker, vervaardigde prachtige suikertempels en andere kunstwerken om de eettafels der rijken mee op te smukken. Helaas voor de confijter waren zijn kunstwerken niet voor de eeuwigheid bedoeld en verdwenen zij snel richting gulzige monden.Ook maakte de confijter vruchten in. Dit deed hij met suiker of honing.

Delft kende ook enkele van deze confijters waaronder Jacques Franszoon die in De Vlouw woonde. Maar ook Pieter van der Laer en Jacob Cornelis de Heus waren confijters. Jacob, zoon van Elisibeth Teunis en Cornelis Jacobsz de Heus, zal het vak van zijn vader geleerd hebben die eveneens confijter was.

Wie denkt dat de suikerkunstenaars in Delft zijn uitgestorven vergist zich, getuige het krantenartikel hieronder, dat op woensdag 11 september 2013 in de Delftse Post verscheen.

De suikerarchitect
Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies