geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

De invloed van de penicilline productie op Delft en de buitenwereld

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Dit artikel gaat over de invloed van de penicilline productie door DSM op Delft en de buitenwereld. Bijna iedere Nederlander kent het bedrijf DSM. En niet alleen Nederlanders. Dit bedrijf, dat het grootste antibiotica bedrijf ter wereld is, is wereldwijd bekend. En daar mag Delft best trots op zijn. Het bedrijf begon met de productie van penicilline namelijk in Delft. Maar welke invloed had dit eigenlijk op Delft en de buitenwereld?

In 1928 werd het medicijn Penicilline bij toeval uitgevonden in Engeland, maar met deze uitvinding werd een tijd lang niets gedaan. Dit veranderde toen NG&SF (de Nederlandsche Gist- & Spiritus Fabriek, opgericht in 1986) in 1940 een team samenstelde om in het geheim de penicilline verder te ontwikkelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde men niet dat de Duitsers gebruik konden maken van het medicijn, dus ging de productie verder in het geheim onder de codenaam Bacinol. De NG&SF kreeg uiteindelijk ook het patent op dit medicijn. Toen het project na de oorlog bekend werd, trok het veel publiciteit. In februari 1948 produceerde NG&SF in Delft al 40% van alle penicilline die in Nederland werd gebruikt. NG&SF werd Gist-Brocades, wat weer fuseerde tot het huidige DSM Anti-infectives. In 2011 gingen DSM en Sinochem ook samenwerken en daarom het bedrijf nu DSM Sinochem.

Omdat Bacinol een uiterst geheim project was, is er weinig bekend over de werknemers van Bacinol in oorlogstijd. Wat we wel weten is dat NG&SF veel samenwerkte met studenten en professoren van de Technische Universiteit Delft. Dit is ook een reden dat de ontwikkelingen in Delft veel sneller gingen dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Ook veel andere bedrijven hebben een belangrijke rol gespeeld in de groei van NG&SF en het latere DSM. In 2005 sloot DSM een samenwerkingsovereenkomst met North China Pharmaceutical Corporation (NCPC). De NCPC, opgericht in 1953, is een van de grootste producenten van vitamines en antibiotica in China. De NCPC richt zich dus net als DSM o.a. op de productie van penicilline. Bovendien brengt DSM haar wereldwijde activiteiten op het gebied van antibiotica onder in een joint venture met de Chinese Sinochem Group. Beide ondernemingen hadden hun eigen belang bij de samenwerking. Voor DSM is het voordelig om met hen samen te werken omdat China een belangrijke groeimarkt is voor geneesmiddelen. Anderzijds was het voor de Sinochem Group in China handig om samen te werken met DSM omdat de technologie in Nederland (om penicilline te produceren) verder ontwikkeld was dan in China.

Tijdens de ontwikkeling van penicilline en het bedrijf DSM waren er verschillende hoogte- en dieptepunten. Het eerste belangrijke hoogtepunt is natuurlijk het succes en de grote bekendheid dat dit nieuwe medicijn boekte na de Tweede Wereldoorlog. (zie ‘het begin’) Toch kende het bedrijf niet alleen hoogtepunten. Als je kijkt naar het jaarverslag van DSM in 2011 kun je zien dat er in september van dat jaar een ongeluk was gebeurd bij DSM Pharmaceutical Products in Greenville. Er lekte een 95 liter salpeterzuur. Waarschijnlijk bereikte DSM met de anti-biotica productie een hoogtepunt ergens in afgelopen twee decennia. DSM was toen wereldwijd de grootste penicilline producent en de groei van het bedrijf blijkt ook uit koersstijgingen van de afgelopen 15 jaar. De stijging zette onverminderd door met een uitzondering van het jaar 2008, waarin de waarde van de aandelen daalde door de economische crisis.

De productie van penicilline in Delft heeft dus veel invloed gehad op de Delft en de buitenwereld. Ten eerste omdat DSM is uitgegroeid tot een belangrijke multinational en de grootste antibiotica producent ter wereld. Bovendien zijn er bij de ontwikkeling van penicilline veel Delftse wetenschappers betrokken geweest, wat heeft geholpen de Nederlandse kenniseconomie geloofwaardig te maken. Ook in Delft zelf hebben DSM en Bacinol zo hun sporen achter gelaten. De originele Bacinol fabriek is pas enkele jaren geleden afgebroken en is tot die tijd lang gebruikt als atelier voor verschillende kunstenaars. Omdat dit een succes bleek, werd na het afbreken van Bacinol een nieuw gebouw met dezelfde naam opgericht. Dit gebouw wordt nu gebruikt als atelier, kantoorruimte en voor verschillende projecten (denk bijvoorbeeld aan museumnacht). Bovendien heeft de penicilline productie de Delftse economie een enorme boost gegeven, en Nederland op de kaart gezet als kennisintensieve maatschappij.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies