geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Diamantbewerker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
De diamantslijper

De diamantindustrie in Nederland is eigenlijk op gang gekomen tijdens de Tachtigjarige Oorlog toenveel diamantbewerkers (ook wel diamantwerkers genoemd) vanuit de Zuidelijke Nederlanden een goed heenkomen zochten in het vrijere noorden. Met name Antwerpen was het centrum van de diamantindustrie. En het is daarom ook niet verwonderlijk dat tijdens het beleg (1584-1585) en de val van Antwerpen (1585) veel ambachtslieden naar de Noordelijke Nederlanden trokken.
Zo ook Jacob Cornelisz Witte (ook wel Jacus de Wit of Jacques de With genoemd), die in Delft neerstreek. Op 14 mei 1588 stapte hij in het huwelijksbootje met Maertgen Jan Barbersdr. Zij woonden aan de Voorstraat en kregen enkele kinderen waarvan er in 1602 (binnen twee dagen) twee werden begraven. Op 19 januari 1596 verkreeg Jacob het poorterschap van Delft. De goudsmid Jan Joris van den Burch trad daarbij op als zijn borg.
Bij het diamant bewerken kan men verschillende functies onderscheiden zoals; diamantzager, diamantklover, diamantsnijder, diamantslijper, enz. Jacob had zich toegelegd op het slijpen van diamanten. Mogelijk is zijn relatie met de goudsmid Jan Joris van den Burch er de reden van geweest dat Jacob zich later als juwelier vestigde. Het historisch GIS vermeldt Jacob ook aan het Vrouwjuttenland ter hoogte van nummer 43. Aan het eind van zijn loopbaan vestigde hij zich in de Choorstraat, ter hoogte van nummer 58. Hij is dan al juwelier in ruste.
Tussen 1750 en 1790 liep het aantal diamantbewerkers met zo’n tweederde deel terug tot net 200 man. Goedkopere joodse ambachtslieden concurreerden de niet-joodse slijpers weg door lagere lonen te accepteren. Tot ongeveer 1820 was het bewerken van diamanten vooral thuiswerk. Vanaf 1840 kennen we de stoomslijperij.

Bronnen: DTB-Delft; Historisch GIS; Chronologische lijst van poorters Delft 1594-1601 arch.nr.13 inv.167-168

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies