geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Dulmen van, Jan Goosens

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Jan Goosensz van Dulmen was een kunstschilder wiens geboorteplaats Deventer was. Hij vestigde zich in of voor 1610 in Delft waar hij vermoedelijk woonruimte huurde in het huis 'Het Gekroond Neteldoeck' (Markt 27) dat eigendom was van de schildersfamilie Van Mierevelt. Van Dulmen en de kunstschilder Harmen Arentsz Bolgersteyn, die in 'Het Gekroond Neteldoeck' woonde, waren niet alleen collega’s maar ook vrienden. Van Dulmen huwde met Ariaentge Doendr. Vermoedelijk overleed Ariaentge tijdens of kort na de geboorte van hun kind. Ook dit kind werd niet oud, het overleed als kleuter.
Jan Goosensz van Dulmen hertrouwde ruim een jaar na het overlijden van Ariaentge met een Haags meisje: Catharina Pietersdr Panneel. Zij woonden in Den Haag op de Hooigracht in 'De Vergulden Ruyt'. In 1615 werd Jan poorter van Leiden alwaar hij in 1643 overleed. Op twee april van dat jaar werd hij aldaar begraven in de Hooglandse Kerk. Jan staat vermeld in de tentoonstellingscatalogus Geschildert tot Leyden anno 1626 (Lakenhal Leiden 1976/1977, pagina 113).
Jan werd in Deventer geboren tussen 1580 en 1590. Hij was naast kunstschilder (Noord-Nederlandse school) ook glasschilder. In het boek Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING staat een uitgebreide beschrijving van Jan van Dulmen, de familienaam en afkomst van zijn eerste vrouw, naam en geslacht van hun kind, en de plaats en data waarop vrouw en begraven werden. Ook daarin meer over Bolgersteyn en het woonadres van Jan en Ariaentge. Varianten op patroniem en familienaam: Goossens, Ghoossens, van Dulleme, van Dulleve.

Bronnen: RKD, Ecartico, Delft gezien door de ogen van HET DELFTSE GESLACHT STUIJLING

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies