geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Elsevier, Louys Aernoutsz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Interieur van de Oude Kerk te Delft door Louys Elsevier

Louys Aernoutsz Elsevier, alias Lodewijk Aernoutsz Elsevier, werd in 1617 of 1618 in Leiden geboren. Hij was de zoon van kunstschilder Aernout Elsevier en Maria Simons van Swieten. Louys was als schilder actief van 1645 tot 1675. Hij had het schilderen van zijn vader geleerd en bracht vermoedelijk zelf de vaardigheden van de schilderkunst weer over op zijn zoon Johannes. Behalve kunstschilder Sint-Lucasgilde, waarvan hij meerdere keren hoofdman zou worden. Louys schilderde met olieverf onderwerpen als genrevoorstellingen, kerkinterieurs, landschappen en stillevens waaronder boerderijstillevens. In 1645 was hij in Leiden lid geweest van het Sint-Lucasgilde aldaar, maar omdat hij datzelfde jaar met een Delftse schone trouwde besloot hij zich in de prinsenstad te vestigen. Hij zou in Delft blijven wonen tot aan zijn dood.
Genoemd huwelijk vond plaats in Delft op 12 februari 1645. Zijn bruid heette Helena Waelpot, dochter van Jan Pietersz Waelpot en Catelijna Carelsdr. Helena werd gedoopt op 27 oktober 1619 en woonde op het moment van haar trouwen op de Markt. Uit dit huwelijk werden kinderen geboren waarvan er enkelen al jong stierven. Het gezin woonde op de Voorstraat 1 in ‘de Blauwe Hont’. Helena kwam begin juni 1657 te overlijden en werd op de twaalfde van die maand begraven.
Ruim drie jaar later huwde Louys opnieuw. Zijn tweede vrouw heette Yda Hem. Zij was afkomstig uit Amsterdam, maar woonde in Utrecht. Na de trouwdag in 1660 woonde ook zij in Delft in ‘de Blauwe Hont’.
Louys Aernoutsz Elsevier overleed in 1675 en werd begraven op 3 december dat jaar. Op 25 februari 1682 werd Yda begraven; net als Louys en Helena in de Oude Kerk. De Delftse schilder Jan Strick was met ene Maria Elsevier getrouwd. Louys en/of Yda waren driemaal getuige bij de doop van Stricks kinderen.

Bronnen: DTB-Delft, Ecartico, Bredius, RKD. uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies