Difference between revisions of "Hoofdpagina"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
(DE DELFTSE DATUMS VOOR DE MAAND APRIL)
Line 1: Line 1:
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__
 +
 +
== Welkom op WikiDelft! ==
 +
 
Dit is een nieuwe website van [http://www.erfgoed-delft.nl/ Erfgoed Delft en Omstreken]; WikiDelft. Het project WikiDelft is begin 2010 gestart en er wordt momenteel hard gewerkt aan het vullen van de site. Op WikiDelft worden verhalen over de stad en haar geschiedenis in woord en beeld verzameld. Hierbij staat de interactie met u, het publiek, centraal. U kunt uw verhalen, foto's en filmpjes op de website kwijt en u kunt reageren op verhalen van anderen.  
 
Dit is een nieuwe website van [http://www.erfgoed-delft.nl/ Erfgoed Delft en Omstreken]; WikiDelft. Het project WikiDelft is begin 2010 gestart en er wordt momenteel hard gewerkt aan het vullen van de site. Op WikiDelft worden verhalen over de stad en haar geschiedenis in woord en beeld verzameld. Hierbij staat de interactie met u, het publiek, centraal. U kunt uw verhalen, foto's en filmpjes op de website kwijt en u kunt reageren op verhalen van anderen.  
  

Revision as of 15:43, 27 April 2010


Welkom op WikiDelft!

Dit is een nieuwe website van Erfgoed Delft en Omstreken; WikiDelft. Het project WikiDelft is begin 2010 gestart en er wordt momenteel hard gewerkt aan het vullen van de site. Op WikiDelft worden verhalen over de stad en haar geschiedenis in woord en beeld verzameld. Hierbij staat de interactie met u, het publiek, centraal. U kunt uw verhalen, foto's en filmpjes op de website kwijt en u kunt reageren op verhalen van anderen.

Alle informatie op WikiDelft draait rond een aantal thema’s; Verhalen in de buurt, Straten in Delft, Tunnels in Delft, Buurten in Delft, Wijken in Delft, de Spoorzone, Delfts Blauw, Delft en de Oranjes, Delft en de VOC, Delftse instellingen, Delftse personen, Industrie en Techniek, Moderne Kunst in Delft, Delft en de Gouden Eeuw en Vluchten. Onder die thema’s kunt u allerlei onderwerpen kwijt. In de etalage vindt u bovendien het onderdeel ‘Delftse datums’, dit is een lijst met historische datums voor deze maand. Wat gebeurde er in Delft op deze dag in vroeger eeuwen?

Wij wensen u veel plezier met het verkennen van WikiDelft!

<searchbox a="b"></searchbox>
Uitleg bij het zoeken
 • Een aantal woorden invoeren geeft alle artikelen en objecten die die woorden bevatten.
 • Leeg laten van de zoekbalk en klikken op 'Search' geeft alle resultaten.
 • Het zoeken is ongevoelig voor hoofdletters en diakritische tekens, zoals é, è, ê, ï en ç.


Etalage

DE DELFTSE DATUMS VOOR DE MAAND APRIL

 • 5 april 1983: Zesvoudige moord in café 't Koetsiertje
 • 10 april 1572: Delfshaven wordt geplunderd en in brand gestoken door de Spanjaarden en de Geuzen
 • 10 april 1583: Hugo de Groot wordt in Delft geboren
 • 13 april 1876: De 'Delftse Studenten Roeivereniging Laga' wordt opgericht onder de naam 'Gezelschap de Delftsche Roeivereniging'
 • 15 april 1246: Verlening stadskeur (stadsrechten) aan de poorters van Delft door Willem II, graaf van Holland
 • 16 april 1829: De gemeenteraad besluit tot verkoop van de Schoolpoort voor afbraak
 • 23 april 1359: Hertog Albrecht van Beieren trekt met leger en wapentuig naar Delft
 • 23 april 1625: Prins Maurits overleden
 • 24 april 1831: De (inmiddels afgebrande) schouwburg op de Stadsdoelen wordt ingewijd met een concert
 • 24 april 1903: De westelijke boezemkade van de Poldervaart bezwijkt, waardoor de Schie niet bevaren kan worden
 • 24 april 2004: Kerkelijk huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit in de Oude Kerk
 • 26 april 1914: Er wordt een plechtige mis gehouden in de kerk van de Heilige Nicolaas en Gezellen
 • 29 april 1903: Het vaarverkeer op de Schie wordt weer hervat


Thema Spoorzone

U heeft het ongetwijfeld gemerkt: rondom het Centraal Station van Delft is een enorme bouwplaats ontstaan. Komende jaren is dit het toneel van een ingrijpende verplaatsing van het spoor en de herinrichting van de openbare ruimte, beter bekend als het project Spoorzone.

De Spoorzone

Het kenmerkende spoorviaduct aan de Phoenixstraat zal hierbij vervangen worden door een vierbaans spoortunnel. Naast enige overlast biedt dit enorme project ook talrijke kansen. De met het project gepaard gaande bodemingrepen biedt de archeologen van Erfgoed Delft e.o. een zeldzame kans om over een lengte van circa 750m de ontstaansgeschiedenis van een stuk middeleeuwse infrastructuur te onderzoeken. Over de ontstaansgeschiedenis van deze verdedigingswerken en de ontwikkeling daarvan in de eerste eeuwen is nog heel weinig bekend. Archeologisch onderzoek zal daarmee een belangrijk hoofdstuk toevoegen aan de biografie van de stad Delft.

Thema Delft en de Oranjes

Delft en de Oranjes zijn al sinds eeuwen nauw aan elkaar verbonden. Op 14 november 1572 nam Willem van Oranje zijn intrek in het Sint-Agathaklooster of Prinsenhof in Delft. Dit is het begin van een band tussen de Oranjes en Delft die nu nog bestaat.

Delft en de Oranjes

In de loop der eeuwen hebben Oranjes in Delft gewoond, zijn ze hier getrouwd en bijgezet. Niet voor niets heeft Delft de bijnaam Prinsenstad. De bekendste tekenen hiervan zijn het praalgraf en de grafkelder in de Nieuwe Kerk en het Prinsenhof, waar de Vader des Vaderlands vermoord is. Delft en de Oranjes is niet alleen historie: in 2004 was dat te zien bij de bijzetting van Koningin Juliana en Prins Bernhard en de huwelijksvoltrekking tussen prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

Alle thema's

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies