geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Houckgeest, Gerard Jorisz

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Oude Kerk (links) Nieuwe Kerk (rechts) door Gerard Houckgeest
Zijn naam is een begrip als Hollandse Meester, toch is er weinig bekend over de kunstschilder Gerard Jorisz Houckgeest. Zo weten we niet veel over zijn vader Joris Ottensz Houckgeest en kennen we zelfs de naam van zijn moeder niet.

Gerard (alias Gerrit) werd mogelijk rond 1600 in Den Haag geboren. Hij zou uit een rijke Haagse familie stammen. Mogelijk leerde hij het vak ondermeer van zijn oom Joachim Houckgeest die een verdienstelijk portretschilder was. Gerard ging in de leer bij Bartholomeus van Bassen en sloot zich aan bij het Haagse Sint-Lucasgilde voor kunstschilders (1625). Behalve kunstschilder was Houckgeest ook tapijtontwerper, etser en kopergraveur. De genres waarin Gerard schilderde waren architectuur en interieurs. Hij werd vooral beroemd om zijn kerkinterieurs, waaronder dat van de Nieuwe Kerk te Delft met het praalgraf van Willem van Oranje. Houckgeest schilderde met olieverf.
Zowel zijn voor- als achternaam kent een aantal spellingsvarianten. Omstreeks 1535 verhuisde hij naar Delft alwaar hij in 1636 in het huwelijk trad met Helena van Cromstrijen. Haar vader zou burgemeester zijn geweest van Steenbergen (West-Brabant). Houckgeest zou in 1639 teruggekeerd zijn naar de hofstad alwaar hij in brouwerij ‘de Klauw’ gewoond zou hebben. Gerard kocht in 1651 een huis in Steenbergen, de woonplaats van de ouders van Helena. Maar in 1653 trok het paar verder zuidwaarts naar Bergen op Zoom alwaar hij zich op landgoed ‘de Grote Valk’ vestigde. Hij bleef er tot zijn dood in augustus 1661 wonen.

Bronnen: Ecartico, Wikipedia, RKD.

uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies