6 gerelateerde items gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
: C17397
Portret van Arent Maertensz. Storm van 's Gravesande (circa 1557-1606)
: 105370
Portret van Anna Cool
: 105575
Drie meisjes met twee honden bij eene fontein zittende
: R44676
Old Master Pictures, 15 December 2000
: R71288
Caert Figuratief: stadsplattegrond en panorama van Delft
: 102451

Jacob Willemsz Delff I

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Jacob Willemsz Delff met zijn drie zonen schildert zijn vrouw Maria
Jacob Willemsz Delff (I) wordt wel gezien als de stamvader van het kunstschildersgeslacht Delff. Toch kunnen we dit niet zo stellen, omdat de tak waarvan kunstschilder Hendrick Arentsz Delff een telg van was, buiten beschouwing wordt gelaten. De vader van Jacob heette Willem Hendricksz, de vader van Hendrick heette Arent Hendricks, dus mogelijk was de stamvader hun beider opa Hendrick.

Anders dan de familienaam doet vermoeden liggen de wortels van het geslacht Delff niet in Delft maar in Gouda. Maar wie weet, als we verder terug in deze genealogie duiken, dat we toch bij Delft uitkomen, want die naam zal toch niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. Zoals gezegd heette Jacobs vader Willem Hendricksz, terwijl de naam van zijn moeder niet bekend is. Jacob werd omstreeks 1550 geboren te Gouda, maar vestigde zich later in Delft alwaar hij in 1575 toetrad tot het Sint-Lucasgilde voor kunstschilders.
Er zijn ongeveer twaalf werken van Jacob bekend. Jacob was een begaafd portretschilder die menig persoon van hoge komaf of het doek vereeuwigd heeft. Zeer bekend is zijn schilderij met daarop de officieren van het schuttersgilde (1592). Maar ook het doek waarop zijn hele gezin staat afgebeeld mag zich in een grote bekendheid verheugen. Jacob trad in het huwelijk met Maria Joachims Nagel. Het gezin woonde aan de westzijde van het Oude Delft ter hoogte van nummer 71, maar Jacob had zijn atelier aan het Rietveld. Alle drie hun zonen: Cornelis, Rochus en Willem zouden talentvolle kunstschilders worden. Omdat Jacobs kleinzoon eveneens Jacob Willemsz heette en kunstschilder was, wordt opa aangeduid als Jacob Willemsz Delff I en kleinzoon als Jacob Willemsz Delff II.
Jacob overleed op 5 mei 1601 en werd twee dagen later begraven in de Nieuwe Kerk. Op het moment van overlijden woonde hij inmiddels op de Burgwal.

Bronnen: RKD, Ecartico, DTB-Delft, Weeskamer Delft na 1618, Historisch GIS.

Uitleg gebruikte termen en afkortingen

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies