1 gerelateerd item gevonden in de collecties van Erfgoed Delft e.o
 
Jan Pietersz. van Gils, een weinig succesvol schilder
: R16076

Gils van, Jan Pietersz

From VerhalenWiki

(Redirected from Jan Pietersz van Gils)
Jump to: navigation, search

Jan Pietersz van Gils werd omstreeks 1585 geboren in Den Haag. Jan was kunstschilder en schilderde met olieverf. Over zijn ouders of familieomstandigheden is niet veel bekend. Jan was niet alleen kunstschilder, maar ook schout en mogelijk deurwaarder. Op 21 augustus 1611 trad hij in het huwelijk met de Delftse Annetgen Jacobsdr Raset en vestigde hij zich in Delft. In 1612 werd hij als burger van Delft geregistreerd.
Mogelijk was van Gils de schilder die onder de naam Jan Pietersz in (of na) 1613 verhuisde van de Cellebroerstraat naar het voormalige St.Hieronymusconvent aan het Oude Delft. Jan was schilder van mythologische en christelijk religieuze onderwerpen. In 1622 word van Gils genoemd als verzamelaar. Over het huwelijk en eventuele kinderen is niets gevonden, maar in 1625 bleek Annetgen reeds overleden, want in dat jaar huwde Jan als weduwnaar met Marijtge Thonis die weduwe was. Vermoedelijk overleed Annetgen in december 1621.
Marijtgen en Jan woonden op de Vlouw. Ook over dit tweede huwelijk en mogelijke kinderen is niets bekend. En ook het overlijden van beide huwelijkspartners is niet bekend. Aangenomen wordt dat Jan Pietersz van Gils (ook wel van Gilst, van Ghils of van Ghyls) overleed in 1625.

Bronnen: RKD, Ecartico, DTB-Delft, Bredius, Achter de gevels van Delft.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies