geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Jeroen Dijkstra

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search

Aanstormend talent Jeroen Dijkstra:

‘Historisch erfgoed verbinden met hedendaagse kunst’ Het Chocoladefestival, de Theetuin in de Havenkerk, fototentoonstelling ´Chambre de Schie´, de Sodaclub en ´Verborgen stegen´. Kunstenaar Jeroen Dijkstra heeft al vele succesvolle kunstprojecten op zijn palmares. Net drie jaar afgestudeerd aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht maar heeft nu al de Waterweg Cultuurprijs 2015 op zijn naam geschreven. Voor de redactie van ‘Scyedam’ reden om dit aanstormend talent te vragen een ontwerp voor de cover* te leveren.

“Of ik iets met de Historische Vereniging Schiedam heb? Zeer zeker!” Historie loopt als een rode draad door het werk van Jeroen Dijkstra, die bijvoorbeeld al drie jaar lang verbonden is aan het comité Open Monumentendagen. Met zijn werk streeft hij ernaar op een hedendaagse manier iets toe te voegen aan historisch erfgoed. De sporen door bewoning boeien hem mateloos. “Historisch erfgoed maak je kapot als je er een bordje aanhangt dat er niets meer aan mag gebeuren. Dan maak je er een archeologische site van. Een object is veel spannender als er iets aan wordt toegevoegd.” ‘Idee van een hotel in de Havenkerk spreekt me niet aan’ Hoewel hij niet van provocaties houdt, geniet de kunstenaar er van ‘om een beetje te porren’. “De Havenkerk is een waanzinnig gebouw. Ik vind vooral de zijbeuk interessant en de achterkant, daar waar je ziet dat mensen er aan de slag zijn gegaan. Het idee van een hotel in de Havenkerk spreekt me totaal niet aan. Dan sluit je ruimten af voor grote groepen mensen. Misschien hebben veel mensen tegenwoordig geen behoefte meer aan een kerk maar wel behoefte aan verbinding met elkaar. Daarom moet de kerk haar publieksfunctie behouden.” Tijdens Open Monumentendagen 2015 had Jeroen Dijkstra de Havenkerk ingericht volgens het concept van een Theetuin. Bezoekers konden hier even vertoeven in een weelderige groene omgeving die meer had van een Engelse serre dan een Schiedamse kerk. Geen theekopje was hetzelfde, groene fauteuils stonden naast bruine kantoorstoelen. De installatie gaf overduidelijk Jeroen Dijkstra’s voorliefde voor tweedehands artikelen weer. Voor zijn afstudeerproject ‘De ziel van objecten’ heeft hij oudere mensen geïnterviewd over objecten die ongetwijfeld na hun dood bij het grof vuil zouden komen te staan.

‘Kunst is niet voor een elite’

Het klinkt zweverig maar ik vind dat objecten bezield zijn, ze zijn meer dan objecten alleen. Spullen die mensen wegdoen, intrigeren mij. Die kunnen ook nog steeds functioneel zijn voor anderen. De kunstenaar Jan Hoet (Leuven 1936-Gent 2014) is een inspiratiebron voor mij. Hij vond dat kunst niet in musea moet worden getoond maar gewoon in huiskamers. Kunst moet toegankelijk zijn voor grote groepen mensen; niet voor een elite.” Zie daar de achtergrond van het project ‘Verborgen stegen’. Dijkstra zorgde ervoor dat zestien stegen aan de Lange Haven en één aan de Dam, die doorgaans afgesloten zijn voor publiek, tijdens Open Ateliers en Open Monumentendag geopend waren. Zeventien beeldend kunstenaars gaven een performance in een steeg. De foto op de cover toont de Zuidafrikaanse danser Kirvan Fortuin die een eigentijdse choreografie maakte op het Zwanenmeer. Een zwanenzang van een zwarte zwaan in een steeg van hooguit tachtig centimeter breed. Het resultaat is een emotievolle dans waarbij Fortuin optimaal gebruik maakte van de beperkte ruimte. Dijkstra: “Ik denk eerlijk gezegd dat ik beter ben in het verzinnen van concepten om kunst goed te presenteren dan in het zelf bezig zijn als kunstenaar. Dit is de kunst die ik beheers: het cureren van kunst. Alleen moet ik nu nog genoeg geld verdienen om ervan te leven. Behalve het organiseren van die projecten werk ik ook in de bediening en bij Boijmans om rond te komen. Ik ben heel content met wat ik momenteel doe maar ik wil er op een gegeven moment gewoon van kunnen leven. Om te bereiken wat ik wil, moet ik nog heel hard werken.”

Noot: Scyedam, Jaargang 41, nr. 4, december 2015

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies