geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Difference between revisions of "Kelderkist Jenevermuseum naar Wereldmuseum"

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
(Bronvermelding)
 
(No difference)

Latest revision as of 22:42, 31 March 2019

Wikischiedam.jpg


Schiedams pronkstuk maakt uitstapje naar Wereldmuseum
Wie vanaf 29 april de expositie Afrika 010 in het Rotterdamse Wereldmuseum bezoekt, komt daar een Schiedamse jeneverkist tegen. Het is een pronkstuk van het Jenevermuseum dat het in bruikleen geeft.

Zo op het eerste gezicht is de link tussen het Rotterdamse Wereldmuseum en het Schiedamse Jenevermuseum lastig te leggen. Maar die is er wel degelijk, zo blijkt.

Het Wereldmuseum beschikt al jaren over een uitgebreide Afrika-collectie, waarmee de culturele instelling groot is geworden. En laat jenever nu net een product zijn dat in de 19de eeuw gold als een van de grootste exportproducten, vanuit de haven van Rotterdam naar Afrikaanse landen als Gambia, Congo en Mozambique. Samen met textiel en geweren. In ruil daarvoor kregen de handelsreizigers palmolie, ivoor en later rubber.

“Sterker nog, jenever geldt in veel Afrikaanse landen nog steeds als hét drankje”, weet Paul Faber, gastconservator van het Wereldmuseum. “In Ghana bijvoorbeeld, heeft het nog altijd een ceremonieel effect. Daar wordt het als offer gebruikt om voorouders gunstig te stemmen. Maar dan moet het nog altijd jenever uit Schiedam zijn.”

Samen met collega Sonja Wijs ging Faber op zoek naar topstukken die een aanvulling zijn op hun eigen collectie. Die werd gevonden in Schiedam, de jeneverstad bij uitstek.

Toeval Het toeval wil dat de originele kelderkist van Melchers uit ongeveer 1900, met daarin de originele flessen en heel bijzonder, het originele stro, vanuit het depot een plekje hadden gekregen in de vaste opstelling van het Jenevermuseum. “Ik werd gebeld op het moment dat de kelderkist net een uurtje op z'n nieuwe plek stond”, herinnert Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum, zich nog goed. “Maar wij stellen hem graag beschikbaar, want deze bijzondere kist vertelt iets over de export van jenever naar Afrika en dus ook over de Schiedamse jenevergeschiedenis.”

De expositie Afrika 010 opent op 28 april en vanaf 29 april is het publiek welkom. “De opening wordt een bijzondere gebeurtenis, want ook dan willen we een offer brengen, al zoeken we daar nog wel een Afrikaanse kandidaat voor”, grapt Faber.

Tijdens de tentoonstelling, die duurt tot en met 8 januari, kunnen er combitickets worden gekocht. “Ook houden we lezingen en workshops en plaatsen wij - als tegenprestatie - in ons museum een vitrine over de link tussen jenever en Afrika”, belooft Beumer. Paul Faber: “Dit is nu typisch een voorbeeld van een mooie samenwerking waarvan we allemaal beter worden.”

Quote: “Wij stellen hem graag beschik­baar: deze bijzondere kist vertelt iets over de export van jenever naar Afrika en dus ook over de Schiedamse jenevergeschiedenis” - Marjolein Beumer (Jenevermuseum).

Bronvermelding

Auteur: Sandra Don. Algemeen Dagblad, Regio Rotterdam, 24-02-16, 11:17 Laatste update: 09-05-16, 19:57. open artikel.

Wiki

Wikischiedam.jpg
WikiSchiedam

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies