geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Ketellapper

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Ketellapper
Ketellapper, ook wel ketelboeter genoemd, is een ambacht dat niet meer in Nederland voorkomt. De ketelboeter had zich toegelegd op het repareren van potten, pannen en ketels, die veelal van koper waren.

Hiermee is het eerste deel van de naam verklaard. Het lappen komt van 'oplappen'; een lap metaal werd op de te repareren plek gesoldeerd. Koperen ketels waren aan de binnenkant voorzien van een tinnen ‘coating’ die moest voorkomen dat het voedsel rechtstreeks in contact kwam met het koper (vrijwel alle koperverbindingen zijn giftig). Ook deze tinnen binnenmantel kon door de ketellapper worden gerepareerd. Hij werkte zelfstandig en trok rond op zoek naar klanten.
Een ketelboeter werd ook wel pannenboeter genoemd. Boeten is een ander woord voor repareren. Het verschil tussen een ketelboeter en een koperslager ligt in het feit dat eerstgenoemde repareerde terwijl de koperslager nieuw koperwerk vervaardigde.
Simon Jansz, die leefde van ca. 1590 tot 1636, was beide. Hij repareerde zowel als dat hij nieuw koperwerk vervaardigde. Simon woonde aan de zuidzijde van de Nieuwe Langendijk en was gehuwd met Wijve Jansdr. Nadat zij overleed huwde Simon opnieuw. Zijn tweede bruid heette Maritgen Ariensdr. Simon werd op 30 december 1636 begraven in de Oude Kerk.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies