geen gerelateerde objecten/artikelen gevonden.

Kogelmaker

From VerhalenWiki

Jump to: navigation, search
Loden musketkogel met merkteken
Kogelmakers, veel komen we er niet tegen in het Delft uit vervlogen tijden. Maar op zich is dat ook niet vreemd, want de kogels werden over het algemeen ter plaatse door de troepen gemaakt.

De kogels voor de musketten waren rond en gemaakt van lood. Ze werden gegoten in een mal die men kogeltang noemde. Bij het lossen uit de tang bleef een kenmerkende plek op de kogel achter. Soms werden ze voorzien van een stempel: een merkteken waardoor het duidelijk was welke partij de eigenaar was van de kogels. Waarschijnlijk gebeurde dit stempelen reeds in de kogeltang. Musketkogels in gave staat en voorzien van een merkteken worden slechts zelden gevonden. Immers, lood vervormt gemakkelijk en bovendien zijn veel gevonden kogels reeds gebruikt. Daarbij zal een groot aantal kogels die niet meer gebruikt werden vroeg of laat weer zijn omgesmolten en werd het lood weer voor andere doeleinden toegepast.
De musketten waarmee de kogels werden afgevuurd waren tamelijk primitieve vuurwapens. De eerste exemplaren waren zo zwaar dat ze door een fourquet moesten worden ondersteund. Een fourquet was een vorkvormig statief. In tegenstelling tot de hedendaagse kogels tolde een loden musketkogel bij het afvuren rond. Soms werden twee musketkogels d.m.v. een staafje met elkaar verbonden of werd een kogel ingekeept. Dit had als reden de verwondingen die de kogel maakte te vergroten.
In 1588 woonde de Delftse kogelmaker Pieter Willems aan het Zuideinde met zijn vrouw Dirckgen Dircksdr.

Recherche avancée   
Critère 1      --
                        et   ou   sauf
Critère 2      --
                        et   ou   sauf
Critère 3      --
                        et   ou   sauf
Critère 4      --
                        et   ou   sauf
> Classer les r�sultats par  
lancer
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies